stagnál a vállalkozások bizalma

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke 2 pontot csökkent, így jelenleg -1 ponton áll. Ez azt jelenti, hogy az év eleji nagyobb léptékű megtorpanást követően most gyakorlatilag stagnál a cégek hangulata. Ennek hátterében az áll, hogy a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább meghatározó tényezők számottevően, de ellentétes irányba mozogtak, így azok hatásai gyakorlatilag kioltották egymást. Jelenleg a közterhekre és a versenyhelyzetre vonatkozóan romlottak jelentősen a várakozások, miközben a vállalkozás pénzügyeivel és a munkaerővel kapcsolatban derűlátóbbak lettek a cégek.

a Te cégednek mi a profilja?

A bizalom minden árbevétel-kategóriában és – a mezőgazdaság kivételével – minden ágazatban gyengült. A középvállalkozások várakozásai romlottak leginkább, ennek ellenére továbbra is ők a legoptimistábbak. A kisvállalkozások bizalma szintén a pozitív tartományban van, míg a mikrovállalkozások hangulata a negatív sávban van. Az ágazatok közül az agrárcégek hangulata a legjobb, míg az ipar és a szolgáltató szektor inkább várakozó állásponton van. Jelenleg a kereskedelmi cégek bizalma a legalacsonyabb, ami feltehetően összefüggésben van a felméréskor meglebegtetett, kereskedelmi vállalkozásokra vonatkozó új szabályozással.

magasabb adók a láthatáron

Az index csökkenése főként annak tudható, hogy tovább romlottak a közterhekre vonatkozó várakozások, és akik eddig stagnáló adó és járulékterhekben bíztak, most inkább növekedésre számítanak e téren. Feltehetően elbizonytalanodtak a cégek a közterhekkel kapcsolatban, hiszen a vártnál kisebb mértékben csökkentek a járulékok, miközben a minimálbér-emelés jelentős terhet ró a vállalkozásokra.

A cégek a versenyhelyzetüket illetően is kissé borúlátók lettek. Habár továbbra is azok vannak többségben, akik szerint egy év múlva azonos helyzetben lesznek konkurenseikkel, a romló versenyhelyzetet feltételezők aránya megháromszorozódott az előző negyedévhez képest.

kedvező pénzügyi eredmények és új munkahelyek

A vállalkozások pénzügyi eredményeikben és a munkaerővel kapcsolatban pozitív változásra számítanak. A kkv-k 8,5%-os árbevétel és 5,1%-os profitnövekedésre számítanak a következő egy év során, ami jelentősen meghaladja az előző negyedévi várakozásokat (5,5% és 3,6%). Feltehetően ezzel függ össze a foglalkoztatási szándék erősödése is, ugyanis 20%-ról 34%-ra ugrott a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek aránya.

tudj meg többet a K&H kkv bizalmi index kutatásról