megtorpant a kkv-k lendülete

drágább hitelkamatokat és növekvő közterheket vizionálnak a cégek

Tudtad? A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke 10 pontot csökkent, így jelenleg 1 ponton áll. Ez a visszaesés ugyan jelentős, a várakozások azonban még ezzel együtt is fél éve a pozitív tartományban vannak, amire az index 12 éves történetében még nem volt példa. A csökkenés hátterében alapvetően az áll, hogy a vállalkozások gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül a közterhek és a vállalati hitelkamatok várt változását igen borúsan látják a cégek, továbbá az eddigieknél negatívabban értékelték az elmúlt hónapok kormányzati intézkedéseit is.

magasabb adók és hitelkamatok a láthatáron

Az index csökkenése főként annak tudható, hogy a közterhekre vonatkozó eddigi pozitív várakozások alábbhagytak, és akik eddig adócsökkentésben bíztak, most már inkább növekedésre számítanak. Az előző időszaki index felmérése óta ugyanis világossá vált, hogy a járulékcsökkentéssel együtt járó minimálbéremelés jelentős terhet jelent a vállalkozásoknak. Ezzel összefüggésben a kormányzat tevékenységéről is meglehetősen negatívan nyilatkoztak a cégek, mert úgy érzik, az elmúlt hónapok intézkedési – mint például a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése, a változó cafeteria szabályok vagy a vártnál kisebb járulékcsökkentés – rontottak versenyképességükön.

a Te céged mekkora?

Jelenleg a mikrovállalkozások a legvisszafogottabbak, várakozásaik a negatív tartományban vannak, ami enyhe pesszimizmusra utal. Ezt tompítja a kisvállalkozások és a középvállalkozások hangulata, amely stabilan a pozitív tartományban van.Az ágazatok közül jelenleg az agrárium a legoptimistább, amelyet kissé lemaradva a kereskedelem követ, de az ipari és szolgáltató szektor várakozásai egyaránt a pozitív tartomány van.

tudj meg többet a K&H kkv bizalmi index kutatásról