tízből négy kkv készül beruházásra

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint továbbra is alacsony a cégek beruházási hajlandósága, tízből 4 vállalkozás készül fejleszteni az előttünk álló egy évben. A célokat tekintve a cégek legnagyobb része informatikai fejlesztésekre készül, de nagyot lendült a jelenleg második helyen levő gépek, berendezések bővítése, míg a gépjárműpark korszerűsítése a dobogó harmadik fokán áll.

a Te céged hol található?

A kutatás rávilágít arra, hogy a beruházási hajlandóság nagymértékben függ a cég területi elhelyezkedésétől. Jelenleg Nyugat-Dunántúlon a legerősebb a fejlesztési szándék – itt a cégek több mint fele, 55%-a tervez beruházni –, és az Alföldön is az átlagnál magasabb arányban számíthatunk bővítésre. Észak-Magyarországon, a fővárosban és Dél-Dunántúlon közel azonos arányban készülnek fejleszteni (40%, 38% és 37%), míg Pest megyében mindössze a cégek harmada gondolkodik így.

a cég mérete is számít!

A területi elhelyezkedés mellett a vállalkozások mérete is jelentősen meghatározza a beruházási szándékot. Ha ezt a bontást nézzük, a középvállalkozásoknál a legintenzívebb a fejlesztési szándék, szám szerint 60%-uk tervez beruházást a következő egy év során, míg a mikrovállalkozásoknál ez az arány 42%, a kisvállalkozásoknál pedig 36%. A mikrovállalkozások elsősorban informatikai beruházásokra, a kisvállalkozások viszont a gépek, berendezések korszerűsítésére készülnek leginkább, míg a középvállalkozások körében e két terület egyforma intenzitással szerepel. A különböző ágazatok közül egyedül a kereskedelemben készülnek az átlagnál alacsonyabb arányban fejleszteni (31%). A szolgáltató szektorban ez az arány 43%, a mezőgazdaságnál 47%, az iparban pedig 50%.

tudj meg többet a K&H kkv bizalmi index kutatásról