erre figyelj szja bevalláskor, ha vállalkozó vagy

Közeleg május 21., a személyijövedelemadó-bevallás határideje.

A NAV által megküldött bevallás-tervezetet azonban érdemes a vállalkozóknak figyelmesen leellenőrizni és kiegészíteni, ezért a K&H összegyűjtött néhány tipikus hibát és hasznos tippet, hogy elkerüljük a tévedéseket.

Fontos határidő közeleg azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik személyijövedelemadó-bevallásra kötelezettek. Ennek benyújtására május 21-éig még néhány nap maradt, amit érdemes kihasználni, hogy elkerüljük a legtipikusabb hibákat, hiányosságokat. „Az első és legfontosabb, hogy a NAV által megküldött tervezet a beküldés után kizárólag a magánszemélyeknél válik elfogadottá, a vállalkozásoknál a cég adataival ki kell egészíti a tervezetet és be is kell küldeni. Szintén a 2023-as bevallásban lehet jelezni az adókedvezményt, ha év közben nem lett igénybe véve” – hívja fel a figyelmet Szilágyi Anita, a Vállalkozás Okosan tanácsadója, a K&H: üzletet ide! szakmai partnere.


a leggyakoribb banánhéjak, amikre érdemes figyelni

 • a tervezet elfogadása csak azután történjen, hogy a vállalkozás bevételi és egyéb adatait beírták.
 • az átalányadózóknak kizárólag az átalányadós bevételen kívüli szociális hozzájárulási adót kell feltüntetni, amennyiben volt ilyen.
 • ha valaki 2023-ban szüneteltette a vállalkozását, és az adóévben nem kezdte újra a tevékenységét, akkor ezt jelölni kell az szja bevallásban. A szünetelés esetén figyelni kell arra, hogy a bevallási időszak az aktív időszak legyen.
 • a magánszemélyek és a vállalkozók szja-bevallása egy szja tervezet, nem kell „másikat” keresni.
 • az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallás mellett a helyi iparűzési adóról is bevallást kell benyújtani, ennek határideje 2024. május 31.
 • az szja-bevallást az eSZJA oldalon és az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban is ki lehet tölteni, azonban más névvel szerepel: a 23SZJA nyomtatványt az ÁNYK-ban 2353-as nyomtatványként kell keresni, vagy akár ki is lehet exportálni az eSZJA felületéről és az ÁNYK-ban kitölteni.
 • ha 2023-ban megszűnt az egyéni vállalkozás, akkor ezt jelölni kell az szja-bevallásban, és azt is, hogy az adóév folyamán nem kezdett új egyéni vállalkozói tevékenységet.

 

Azt is érdemes észben tartani, hogy a 2023-as évre csak akkor kérhető jövedelemigazolás – például hitelfelvételhez –, ha az szja-bevallás be lett nyújtva. Ha pedig valaki hibásan nyújtotta be a bevallást, és ezért hibaüzenetet kap a rendszertől, érdemes szakértőhöz fordulni, hogy ne történjen nagyobb galiba” – tanácsolja a K&H: üzletet ide! szakmai partnere.

A negyedévben aktuális, további adózási teendők részleteiről "adózási határidők & vevőszerzési tippek vállalkozásoknak videós anyagból lehet tájékozódni.

 

 

+1 K&H: üzletet ide! tipp
K&H: üzletet ide! az év kollaborációs ötlete pályázat: Új vevőket, több bevételt szeretnél? Jelentkezz innovatív pályázatunkra & állj össze más vállalkozókkal, hogy együtt növekedhessetek! Próbáld ki Te is a kollaborációt más vállalkozóval, töltsd le a "Te & a vevőszerzési kézikönyvet" melyben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan lássatok hozzá, hogy közösen új vevőket szerezzetek!

hogyan növelheted vállalkozásod versenyképességét?

Spórolj időt és pénzt vállalkozásodnak a K&H-val és zsebeld be az akár egymillió forint összértékű Partnerkedvezményeket!

 • ismerd meg az innovatív bankolás élményét
 • 1 évig 0 forint a számlacsomagok havidíja, EBKM: 0,01%
 • & akár 40 000 forint jóváírás & ismerd meg Kate-et, személyes pénzügyi digitális asszisztensedet
 • & akár egymillió forintot is megspórolhatsz a Partnerkedvezményekkel