a KATA szabályainak jövő évi változásai

2020. július harmadikán megszavazták a T/10856 törvénymódosítást, ami többek között a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) szigorítását is jelenti 2021. január 01-től.

Szilágyi Anita, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója foglalja össze a legfontosabb változásokat.

jelentősen szigorodik a KATA

2021 januártól drasztikus változások lesznek a KATA adózási szabályaiban, melynek elsődleges célja, hogy rendezze az eddig katás vállalkozóként történő bújtatott munkajogviszonyban foglalkoztatás problémáját, és kiegyenlítse az adóterhelések közti különbözetet. A változások egyik fontos eleme, hogy amennyiben egy katás vállalkozó egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon cégtől, akkor 40 százalékos különadót a megbízó cégnek kell bevallania és megfizetnie. További szigorítás, hogy megszűnik a kettős katázás, azaz egyazon személy csak egy vállalkozásban lehet kisadózó.

elsődleges cél a bújtatott munkajogviszony felszámolása

A jogalkotó a bújtatott munkajogviszony felszámolását célozta meg a törvénymódosítással, melynek következtében önkéntes jogkövetés várható; azaz mind a megbízói, mind a kisvállalkozói oldal erősen motiválva van, hogy az eddig igen vonzó foglalkoztatási forma helyett új alapokra helyezzék a további együttműködést. Felmerül a kérdés, hogy akiknek nem lesz már jó megoldás a KATA, azok a jövőben milyen minőségben, milyen adózási forma mellett folytassák tevékenységüket.
A Vállalkozás Okosan blog oldalon elérhető a KATA 2021 kalkuláció, ami megmutatja, hogy milyen egyéb adózási lehetőségei vannak a katásoknak 2021. január 01-től.


 

további kérdéseid vannak?

Kérdezd Szilágyi Anitát, a K&H szakértői csapatának tagját, a Vállalkozás Okosan alapítóját és vezető tanácsadóját!

tartalompartnerünk a vállalkozások szakértője: Vállalkozás Okosan