mire számíthatsz hitelfelvételkor?

Ha hitelt akarsz felvenni, ne rohanj fejjel a banknak! Először gondold végig, hogy mire lesz szükséged ahhoz, hogy a kérelmedet pozitívan bírálják el. Lesznek köztük olyan tényezők, amelyeket érdemes előre elrendezni.

Valamikor a 90-es évek közepén azt mondta egy befektető az akkor igen jól prosperáló, tőzsdén is jegyzett Pick Szeged Rt-ről, hogy azért nem vásárol a részvényeiből, mert a cégnek nincs bankhitele. Másképp gondolta ezt a cég akkori híresen konzervatív vezérigazgatója, aki büszke volt arra, hogy ők nem szorulnak hitelre. Pedig az, hogy egy bank hitelezi a cégedet, arról tanúskodik, hogy az üzleti terved megalapozott, és hosszabb távon is megőrzöd a fizetőképességedet.

Valóban, ha hitelt kapsz egy banktól, azt igen alapos ellenőrzés előzi meg, ezért érdemes gondosan felkészülni rá. Először is gondold végig, hogy a kért hitel milyen szerepet fog játszani a céged működésében, és mennyiben járul hozzá a hosszú távú nyereségességhez. Ez utóbbit külön is érdemes levezetni, hiszen ez biztosítja a bankot arról, hogy a teljes futamidőben képes leszel törleszteni a hitelt. Amikor ezt tervezed, tartsd szem előtt, hogy a kamat és a díjak költséget jelentenek, aminek fedezete az árbevétel, a tőketörlesztés alapja viszont a nyereség. Ezért kell kimutatnod, hogy a hitel felhasználása hogyan járul hozzá a nyereséged növekedéséhez.

A bank nagyon sok szempont alapján elemzi egy kisvállalkozás hiteleit, de nagy vonalakban azt érdemes tudnod, hogy előnyödre válik, ha stabil a gazdálkodás, van működési tapasztalatod, látszik rajtad a tulajdonosi elkötelezettség, tiszta a kapcsolati hálód, azaz nincsenek a múltadban és a partnereid között csődök, és mentes vagy a köztartozásoktól.

Ha bankkal akarsz tárgyalni, legyenek tiszták és átláthatóak a cég tulajdoni viszonyai, legyen kiegyensúlyozott a mérlegszerkezet, és legyenek rendben a könyvei. Ez utóbbi azt jelenti, hogy legyen hihető, amit magadról állítasz. Ha van egy nagy értékű géped egy telepen, föl fogják tenni a kérdést, hogy ki vigyáz rá éjszaka és mennyiért?

Készülj fel a hitelkérelemmel járó kérdésekre. Tudd, hogy mire és milyen hitelt akarsz felvenni. A mire kérdésre nem a konkrét anyag, eszköz vagy beruházás megnevezése a jó válasz (azt mindenki tudja), hanem a visszafizetés időhorizontja. Bár ebben a bank készséggel segít, nem árt, ha legalább nagy vonalakban tisztában vagy vele, hogy milyen típusú hitelt akarsz fölvenni. Beruházási hitelből tárgyi eszközt, ingatlant akarsz vásárolni, itt értelemszerűen hosszabb a lejárat. Ha az anyagköltségre kell hitel, akkor forgóeszköz hitelre lesz szükséged, ha pedig egyszerűen csak ingadozik a bevétel/kiadás egyenleged, és ezt kell kiegyenlítened, akkor a folyószámlahitel a neked való.

Ha mindez megvan, akkor jó tárgyalási alappal állíthatsz be a bankba, de még mindig hátra van a fedezet kérdése. Jó, ha előre tisztázod magadban, hogy mi az, amit fel tudsz, és hajlandó is vagy felajánlani, mert ez mindenképpen kérdés lesz.