számlázás és könyvelés papírok nélkül? mutatjuk hogyan!

Azt biztosan észrevetted már, hogy az utóbbi években már nem neked kell kitöltened az adóbevallásodat, megcsinálja helyetted az adóhatóság. Ez azért vált lehetségessé, mert a munkáltatók elektronikus úton, jól meghatározott adatstruktúrában jelentik le a neked kifizetett bért és egyéb juttatásokat a NAV-nak.

Vajon megteheted ugyanezt saját cégeddel, különböző adóiddal is?

A NAV-nak természetesen erre is van válasza.

A hatóság idén őszre ígérte, hogy elkészíti a cégek helyett az áfa és az iparűzési adó bevallást, és valamikor a nem túl távoli jövőben akár a meglehetősen komplex társasági adó bevallást is. Ennek feltétele, hogy valamilyen módon megosszuk velük azokat az adatokat, amelyeket most a könyvelőnknek küldünk el.

első lépés: az elektronikus számlázás

Ennek egyik első lépése az elektronikus számlázás, és az adatok azon keresztül történő megosztása a hatósággal. A NAV „finoman” kapacitál is téged erre, amikor évről évre csökkenti a papír alapon kiállítható számlák értékét, és azok elektronikus lejelentésének határidejét. Az elektronikus számlázás ennek megfelelően hamarosan nem lesz megúszható, de minek is akarnánk megúszni, ha egyszer komoly szolgáltatást kapunk érte cserébe? Ráadásul az elérhető szoftverek is egyre jobban támogatják működésünket.

de melyiket válasszam?

Számlázó szoftverekből széles választék áll rendelkezésedre. A számlázó program képes lehet a teljes értékesítési és beszerzési folyamat lefedésére, ami magában foglalhatja az ügyfélkapcsolataid nyilvántartásától (CRM) kezdve az érdeklődőidnek kiküldött árajánlatok, vevői megrendelések, beszállítóidnak küldött szállító rendelések kiállítását, beszállítóidtól kapott bejövő számlák rögzítését, és a vevőidnek kiküldött kimenő számlák kiállítását is.

Legfontosabb választás előtt eldönteni, hogy elegendő – e nekünk, ha csak számlát tudunk kiállítani, vagy termékértékesítéssel foglalkozunk, ezáltal készlet-nyilvántartási kötelezettségünk is van? A vállalkozásod által tovább értékesítésre beszerzett árukról, késztermékeidről, a gyártáshoz szükséges alapanyagidról készletnyilvántartást kell vezetned, ha ilyen tevékenységet végzel, érdemes számlázó és készletnyilvántartó szoftvert beszerezned, amivel képet kaphatsz átlagos termékfogyásaidról, ezzel beállíthatod raktárkészleted optimális és minimális mennyiségeit is.

Mindannyiunknak fontos, hogy az aktuális vagyonunkról, annak változásáról, és úgy általában pénzügyi helyzetünkről átfogó, megbízható, és valós képet kapjunk. Ezt egy könyvelő programmal biztosíthatjuk a hatóságok, a hitelezők és önmagunk számára is. Ha ilyet veszünk, fontos szempont, hogy milyen egyéb funkciókat tartalmaz. A jó szoftver elkészíti a bevallásokat, beszámolókat, gombnyomásra könyveli az olyan tételeket, mint az árfolyam különbözet, a pénzforgalmi áfa, az átértékelés, a pénztár kerekítés és így tovább. Könyvelésünk akkor lesz igazán gyors és hatékony, ha nem kell minden tételt kétszer – azaz a számla kiállítása mellett a könyvelő programba is – rögzíteni, hanem a programok közötti kapcsolattal (adatátadással) ez mindössze egyetlen mozdulattal elintézhető.

Ne feledd, ebbe az irányba terelget téged a maga eszközeivel a NAV is!

+1 üzleti tipp!

Bankszámlaforgalmad kivonatát kérd elektronikusan és igényelj K&H e-postahozzáférést, ahol a számlaforgalmi kimutatások mellett minden fontos banki dokumentumhoz is (igazolások, kimutatások) bármikor hozzáférhetsz!