hogyan csökkentsd költségeidet rögtön a bankválasztáskor?

3+1 hasznos szempont induló vállalkozásoknak!

Amikor cégalapításkor megkapod az adószámot, 15 nap áll rendelkezésedre ahhoz, hogy bankot válassz, és nyiss egy bankszámlát.

Ne bagatelizáld el a kérdést, mert a bankolás sokba is kerülhet!

A bankválasztás olyan, mint a mobil tarifacsomag: el kell gondolkodnod azon, hogy a banki szolgáltatások közül mi az, amit sokszor fogsz igénybe venni, és mi az, amit ritkán. Ha most indul a céged, érdemes néhány bank honlapján tájékozódni, hogy az adott bank miként viszonyul a mikro vállalkozásokhoz.

1. induló vállalkozásként minimalizáld az állandó költségeidet!

Induló vállalkozásodnál valószínűsíthetően a kezdetben kevés banki tranzakciót tervezel, ezért elsődlegesen a havi számlavezetési díjak fognak a legjobban érdekelni téged, de hasznos lehet a tranzakciós díjakat is megvizsgálnod, hiszen vállalkozásod bankszámlaforgalma jelentősen növekedhet a későbbiekben.

Érdemes megnézni a bankok által az induló vállalkozások számára összeállított úgynevezett számlacsomag konstrukciókat, ahol úgy vannak összeállítva a szolgáltatási elemek, hogy azok csomagban igényelve kedvezőbb díjazásúak, mintha a benne lévő szolgáltatásokat külön-külön vennéd igénybe. A K&H start extra vállalkozói számlacsomag kifejezetten induló-, illetve kevés és kis összegű tranzakciókat bonyolító vállalkozások számára lett összeállítva, melyet kiemelt havi díj kedvezménnyel tudsz megnyitni, ugyanis a számlacsomag havi díját 12 hónapig nem számoljuk fel, így induló vállalkozásod működési költségeit azonnal csökkenteni tudod!

2. gondold át a várható leggyakoribb banki tranzakció típusokat!

Ha előre látod a leggyakoribb tranzakció típusokat, akkor nem feltétlenül szükséges a bankok teljes hirdetményét átböngészned, hanem csak a számodra legfontosabb, leggyakrabban használt díjtételeket kell összehasonlítanod. Érdemes átgondolnod, hogy például mennyi állandó átutalásod lesz havonta, mert sok esetben a számlacsomagok előre meghatározott számú, kedvezményes átutalást tartalmaznak! Ha bevételeid jelentős része készpénzben keletkezik (például ha egy fagyizót indítottál) akkor a bankválasztási szempontnál figyelembe kell venned a bankfiókok közelségét, nyitvatartási idejét, a bank saját ATM készülékeinek számát, a készpénzes tranzakciók jutalékát, mely egyébként a legköltségesebb tranzakció típus. Ha bevételeid és kifizetéseid között lesznek devizás tételek, akkor érdemes megnézni, hogy milyen árfolyamot alkalmaz a bank, mert előfordulhat, hogy egy magasabb havi számlavezetési díjat bőven ellensúlyozhat egy kedvezőbb deviza átutalási díj, vagy kedvezőbb árfolyam.

3. használj minél több digitális megoldást, mert nem csak kényelmesek de költséghatékonyak is!

Minden banknál általános érvényű, hogy az elektronikus megbízások díjai kedvezőbbek a papíralapú megbízásokhoz képest, ezért nem csak kényelmi szempontból érdemes internetes hozzáférést igényelned a számládhoz, hanem ezzel rögtön költségeidet is csökkenteni tudod! Amennyiben szereted a digitális megoldásokat, az is választási szempont, hogy melyik banknál tudod számlád megnyitását online kezdeményezni. Ha napközben sokat vagy úton, de szeretnéd folyamatosan kézben tartani pénzügyeidet, jó választás olyan számlavezetési konstrukció, melynél a mobiltelefonodon keresztül is tudsz tranzakciókat indítani, vagy számlaegyenlegedet nyomon követni. A bankkártya használattal is megkönnyítheted a mindennapi ügyintézéseket és ne csak a bankkártyás vásárlásra gondolj, üzleted napi készpénzbevételét akár késő este a bankfióki nyitva tartáson túl is be tudod fizetni az erre alkalmas ATM-be. Ha van ilyen igényed, akkor erről érdemes a bankválasztás előtt tájékozódni!

Válaszd a K&H vállalkozói számlacsomagokat, melyekben az elsőként megrendelt K&H vállalkozói Mastercard alap bankkártya mindenkori éves díja díjmentes!

4. növekvő forgalom esetén érdemes még egyszer rápillantani a banki költségekre

Ha beindult az üzlet és ezzel a banki tranzakciós forgalmad is megnőtt, érdemes banki kapcsolattartóddal együtt, közösen átnézni a lehetőségeket, biztos tud majd olyan konstrukciót javasolni, amely jobban illeszkedik vállalkozásod megváltozott forgalmához! További segítségedre lehet a számlavezetési kalkulátor használata, ahol néhány adat megadásával felmérheted és kiszámolhatod a banki költségeket. Ha már tisztában vagy vállalkozásod jelenlegi és várható banki forgalmával, a tranzakciók típusával, kérj ajánlatot több banktól is!

Dönts okosan, válaszd a K&H start extra vállalkozói számlacsomagot! A számlacsomag minden olyan szolgáltatást tartalmaz, melyekkel pénzügyeidet gördülékenyen intézheted, miközben a kedvezményes tranzakciókkal alacsonyan tudod tartani költségeidet!

Tervezd meg vállalkozásod banki költségeit számlacsomag kalkulátorunkkal & indítsd el online a számlaigénylést!