hogyan csökkentsd költségeidet rögtön a bankválasztáskor?

Amikor cégalapításkor megkapod az adószámot, 15 nap áll rendelkezésedre ahhoz, hogy bankot válassz, és nyiss egy bankszámlát.

Ne bagatelizáld el a kérdést, mert a bankolás sokba is kerülhet!

A bankválasztás olyan, mint a mobil tarifacsomag: el kell gondolkodnod azon, hogy a banki szolgáltatások közül mi az, amit sokszor fogsz igénybe venni, és mi az, amit ritkán. Ha most indul a céged, érdemes néhány bank honlapján tájékozódni, hogy az adott bank miként viszonyul a mikro vállalkozásokhoz.

Induló vállalkozásodnál valószínűsíthetően a kezdetben kevés banki tranzakciót tervezel, ezért elsődlegesen a havi számlavezetési díjak fognak a legjobban érdekelni téged, de hasznos lehet a tranzakciós díjakat is megvizsgálnod, hiszen vállalkozásod bankszámlaforgalma jelentősen növekedhet a későbbiekben. Érdemes átgondolnod, hogy a bevételeid kisebb összegekben, esetleg készpénzben keletkeznek (például ha egy fagyizót indítottál), vagy nagyobb részletekben és átutalással érkeznek a cégedhez. Ha előre látod a leggyakoribb tranzakció típusokat, akkor nem feltétlenül szükséges a bankok teljes hirdetményét átböngészned, hanem csak a számodra legfontosabb, leggyakrabban használt díjtételeket kell összehasonlítanod.

További segítségedre lehet az Interneten elérhető számlavezetési kalkulátorok használata, ahol néhány adat megadásával felmérheted és rögtön össze is hasonlíthatod a várható banki költségeket. Minden banknál általános érvényű, hogy az elektronikus megbízások díjai kedvezőbbek a papíralapú megbízásokhoz képest, ezért nem csak kényelmi szempontból érdemes internetes hozzáférést igényelned a számládhoz, hanem ezzel rögtön költségeidet is csökkenteni tudod!

Ha szereted a digitális megoldásokat, az is választási szempont, hogy melyik banknál tudod számlád megnyitását online kezdeményezni. Ha napközben sokat vagy úton, de szeretnéd folyamatosan kézben tartani pénzügyeidet, jó választás olyan számlavezetési konstrukció, melynél a mobiltelefonodon keresztül is tudsz tranzakciókat indítani, vagy számlaegyenlegedet nyomon követni. A bankkártya használattal is megkönnyítheted a mindennapi ügyintézéseket és ne csak a bankkártyás vásárlásra gondolj, üzleted napi készpénzbevételét akár késő este a bankfióki nyitva tartáson túl is be tudod fizetni az erre alkalmas ATM-be. Ha van ilyen igényed, akkor erről érdemes a bankválasztás előtt tájékozódni!

Érdemes megnézni a bankok által összeállított úgynevezett számlacsomag konstrukciókat, ahol a vállalkozások várható forgalma alapján úgy vannak összeállítva a szolgáltatási elemek, hogy azok csomagban igényelve kedvezőbb díjazásúak, mintha a benne lévő szolgáltatásokat külön-külön vennéd igénybe.

Vedd figyelembe, hogy bevételeid és kifizetéseid között lesznek-e devizás tételek, és érdeklődj, hogy a bank hogyan viszonyul ezek teljesítéséhez. Jó, ha gondolsz arra is, hogy egy magasabb havi számlavezetési díjat bőven ellensúlyozhat például egy kedvezőbb átutalási díj, ha sokat utal a céged.

Lehet, hogy most még csak számlavezetésre van szükséged, de előbb-utóbb fel fog merülni, hogy legalább egy folyószámlahitelt szeretnél. A bankválasztás azért is fontos, mert ha egyszer hitelért fordulnál majd bankodhoz, úgy a hiteldöntésben szerepet játszik a hosszú távú kapcsolat is. Ha minden más feltétel azonos, a bank szívesebben ad hitelt annak a vállalkozásnak, amely évek óta nála vezeti a számláját.

Nagyon komoly eltérés lehet az egyes bankok üzletpolitikája között a tekintetben, hogy milyen ügyfélkört preferálnak a hitelezési tevékenységük során. Vannak bankok, amelyek kifejezetten keresik a mikro- és kisvállalati ügyfélkört, míg mások inkább a lakosságra vagy a nagyobb vállalatokra koncentrálnak. Ezek a preferenciák neked szóló hitelek hozzáférésében (egyszerű ügyintézés, sokféle csomag), illetve a hitelköltségekben mutatkoznak meg. Ez azt jelenti, hogy az ő választásuk a te pénzedről, vagy befektetett energiáidról fog szólni, ezért érdemes alaposan tájékozódni a bank kiválasztása előtt.

+1 üzleti tipp!

Ne feledkezz meg a költségtervezésnél a vállalkozói bankszámlád havi díjáról sem! Számold ki várható banki költségedet a K&H vállalkozói számlacsomag ajánló segítségével, tervezett árbevételed vagy a tervezett pénzügyi tranzakciók tételes megadásával!