adózási 1x1

Az adózásról napokig lehet szakérteni, kezdő vállalkozóként azonban érdemes azokra a kérdésekre koncentrálni, amelyek azt befolyásolják, hogy az árbevételedből mennyit visz el az adó. A legfontosabb, amit el kell döntened, hogy céged áfával vagy anélkül végezze tevékenységét. Az alanyi áfamentesség 8 millió forint árbevételig választható,  de kinek is érdemes ezen elgondolkodnia?

alanyi áfamentesség

Vannak olyan tevékenységek, ahol teljesen egyértelmű a dolog, mert jellegüknél fogva áfamentesek, értékhatár nélkül; ilyen pl. a magánórák adása. Gondolkodni akkor kell, ha elsősorban magánszemélyek a vevőid, vagy olyan cégek, akik maguk is kívül vannak az ÁFA körön (pl. bankok, biztosítók, vagy egészségügy intézmények). Az ő számukra 27 százalékkal kevesebbet számlázol, de kikerülvén az áfa körből te magad sem igényelheted vissza a költségeid után befizetett áfát. Az áfakörben tevékenykedő cégeknek elméletileg mindegy, hogy áfával vagy anélkül dolgozol, hiszen az áfát ők visszaigényelhetik.

Azt kell még végiggondolnod, hogy a te eladási áradban mekkora hányad az anyagköltség. Ha sok az áfás költséged, akkor nem biztos, hogy előnyös neked az áfamentesség, hiszen akkor nem tudod visszaigényelni az áfát, amit a beszerzéseidkor befizetsz. Szolgáltatások nyújtása esetén ez ritkán fordul elő, ebben a szektorban jellemzőbb, hogy az áfamentesség előnyös megoldás. Ha viszont gyártó tevékenységet folytatsz, ott a bekerülési költséged határozza meg, hogy mit érdemes választanod.

a leggyakoribb forma: az EVA

A kisvállalkozások egyik leggyakoribb adózási formája az eva, az  egyszerűsített vállalkozási adó. Ez egy nagyon jól kalkulálható, kevés adminisztratív teherrel járó adónem. Mértéke a bruttó (áfával növelt) bevétel 37 százaléka, aminek befizetésével kiváltjuk az összes többi adót - kivéve az önkormányzatok által kivetett iparűzési adó, cégautó adó és az alkalmazottak járulékai. Az EVA könyvelése egyszerű és olcsó, hiszen csak bevételi naplót kell vezetni. Az EVA leginkább a szellemi foglalkozásúak kedvelt adózási formája, mert leginkább akkor éri meg, ha gyakorlatilag semmilyen költséged nincs. Ha van, akkor feltehetőleg jobban megéri társasági adót és az osztalék után jövedelemadót fizetni, sokan mégis inkább az EVA-t választják, éppen a roppant egyszerű adminisztrációja miatt. Ezt az adónemet 30 millió forintig választhatod, és csak akkor, ha a cégednek már két egymást követő üzleti évben volt árbevétele.

a legegyszerűbb és legolcsóbb: a KATA

Még az EVA-nál is egyszerűbb és olcsóbb a KATA, a kisadózó vállalkozások tételes adója. A KATÁ-t egyéni vállalkozók, egyéni cégek, kizárólag magánszemély tulajdonossal bíró betéti társaságok, valamint ügyvédi irodák választhatják. A tételes adó összege a más cégben főállású kisadózó esetén 25 ezer forint, a Katás cégben főállású kisadózó esetén 50 ezer forint. Ha a vállalkozás bevétele meghaladja a 12 millió forintot, akkor a 12 milliót meghaladó részre további 40 százalék adó fizetendő. Egyebekben itt is ugyanaz a helyzet, mint az EVA-nál: a KATA megfizetésével minden egyéb adó alól mentesülsz, kivéve az iparűzési adót és az alkalmazottak járulékait. Itt is csak bevételi naplót kell vezetni, és egy darab nyomtatványt kell kitölteni a többféle bevallás helyett.

 

+1 üzleti tipp!

Ne feledkezz meg a költségtervezésnél a vállalkozói bankszámlád havi díjáról sem! Számold ki várható banki költségedet a K&H vállalkozói számlacsomag ajánló segítségével, tervezett árbevételed vagy a tervezett pénzügyi tranzakciók tételes megadásával!