cégalapítás és cégforma választás - de hogyan?

Egyéni vállalkozás vagy cégalapítás- az adózási kötelezettségek, adminisztrációs terhek és a tőkeszükséglet miatt egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hogyan, milyen működési formát választasz!

Magyarországon a legelterjedtebb vállalkozási formák az egyéni vállalkozás, a betéti társaság (Bt.) és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.), mert ezeknek alacsony a tőkeigényük. Érdemes végiggondolni, milyen működési formát választasz, hiszen a vállalkozási forma határozza meg az adminisztrációs kötelezettségeket és terheket, valamint az adózási és tőkebevonási lehetőségeket.

egyéni vállalkozás

A legegyszerűbb és legolcsóbb forma az egyéni vállalkozás. Csupán annyi teendőd van, hogy beballagsz a tervezett székhely szerinti okmányirodába vagy kormányablakhoz és kitöltöd az ingyenes nyomtatványt. Fontos, hogy ha tevékenységed engedélyhez vagy képesítéshez kötött, akkor a szükséges engedélyt/ bizonyítványt is magaddal kell vinned; valamint az előzetesen postán igényelt erkölcsi bizonyítványt szintén meg kell mutatnod. Regisztrálva vagy az Ügyfélkapun? Akkor ugyanezt kényelmesen otthonról is elintézheted ezen a linken.

Ha elegendő számodra az elektronikus visszaigazolás kinyomtatása, akkor meg is vagy, és már csak a 30 napot kell kivárnod, amíg elkészül az igazolás. Ha viszont plasztik kártyára is vágysz egyéni vállalkozói léted bizonyítására, azt 10.000 Ft-ért tudod megigényelni. Azt még tudnod kell, hogy egyéni vállalkozóként ugyan személyesen is közre kell működnöd vállalkozásod munkájában, de ez nem akadálya annak, hogy alkalmazottat foglalkoztass. Fontos tudnod, hogy egyéni vállalkozóként teljes vagyonoddal felelsz tevékenységedből adódó kötelezettségeidért.

 

bt. vagy kft. alapítás

Ha gazdasági társaságot alapítasz (Bt-t vagy Kft-t), akkor az alapítás némileg bonyolultabb; a cég fenntartása és megszüntetése is lényegesen többe kerül, és ügyvédre is szükséged lesz. A Bt. vagy Kft. kérdés eldöntésében az alábbiakat érdemes megfontolnod. A Bt. alapítása olcsóbb, pár tízezer forintból megoldható. Minimum két személy szükséges hozzá: egy beltag és egy kültag. Nincs minimális összegű alapítási vagyon, viszont a beltag teljes vagyonával felel - a kültag csak a betett betéti összeg erejéig.

A felelősség kérdése a Kft. esetében a legkényelmesebb: itt csak a betett törzstőkédig, vagy nem vagyoni hozzájárulásod erejéig felelsz. A minimális alapítási tőkeösszeg viszont 3 millió forint. Könnyítés, hogy nem szükséges alapításkor maradéktalanul megfizetni. Osztalékot azonban addig nem vehetsz ki, amíg ki nem pótoltad a hiányzó tőkerészt.

Gazdasági társaság alapításához társasági szerződést kell kötnöd üzlettársaiddal, ahol meghatározzátok a tevékenységeket. Ezt magad is el tudod készíteni minták alapján, de kérheted ügyvéd segítségét is. Arra ügyelj, hogy bizonyos tevékenységek engedélyhez kötöttek. Az elkészült társasági szerződést közjegyző előtt közokiratba kell foglalni, vagy ügyvéd (vagy jogtanácsos) ellenjegyezheti az aláírási címpéldányt. Az okiratok elkészítése után 30 napon belül meg kell kérned a cégbíróságon céged bejegyzését, ami elektronikus úton történik ezen a linken.

A társasági szerződés aláírásával a társaság előtársaságként már működhet, de gazdasági tevékenységet még nem folytathat. A cégbírósághoz benyújtott kérelemmel megkezdődhet az is, bár a cégbíróságnak még 15 napja van a kérelem elbírálására. A bejegyzési kérelemmel egyúttal adószámot is igényeltek – és máris a NAV látóterébe kerültünk.

A cég működtetésével is jár adminisztráció, bejelentési kötelezettség, ezért jobb, ha már most szokod a gyűrődést.

+1 üzleti tipp!

Ne feledkezz meg a cég alapításnál vállalkozói számlád megnyitásáról sem! Számold ki várható banki költségedet a K&H vállalkozói számlacsomag ajánló segítségével, tervezett árbevételed vagy a tervezett pénzügyi tranzakciók tételes megadásával!