távmunka, otthoni munka: a kényelem ára

A távmunka, otthoni munka, “home office” egyre inkább elfogadott munkavégzési móddá válik. Pár éve még szinte jutalomként tekintettek a munkavállalók erre a munkavégzési formára, amit csak az érhetett el, aki már sok évet bizonyított munkájával. Ma már egyre több munkaadó látja a távmunka előnyeit: a jóval alacsonyabb rezsit, a csökkenő irodai amortizációt, és az eleve kisebb iroda-igényt.

A távmunka gyors terjedését segíti a manapság általánossá vált munkaerőhiány is, mert a cégek igyekeznek alkalmazkodni a fiatal generációk értékrendjéhez, és azzal bizony nem igazán fér össze a röghöz kötöttség és a fix munkaidő.

neked működik a távmunka?

A távmunka azonban nem mindenkinek válik be. Hogy kinek működik, az erősen személyiség függő.
Az otthoni munkavégzésben az a legalapvetőbb, hogy az ember képes legyen folyamatosan, ellenőrzés nélkül dolgozni. Ezen kívül képesnek kell lennünk arra, hogy kizárjuk a külvilágot, hiszen a lakásban dolgozva folyton kísértésnek vagyunk kitéve, hogy az otthoni feladatokkal foglalkozzunk. Persze ez a tulajdonság egy irodában ülve is hasznos, hiszen ott a munkatársak lehetnek számunkra a zavaró tényezők. Ahhoz, hogy ez jól működjön, képesnek kell lennünk arra is, hogy jól osszuk be az időnket: ha sokszor vannak problémáink a határidők betartásával, vagy úgy érezzük, kifolyik a kezünk közül az idő, akkor minden bizonnyal az irodai közeg jobb hatással lehet ránk.

a távmunkás egy szuperhős

Akinél igazán jól működik a távmunka, azok az önállóság, és az időgazdálkodás mellett még két előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: szeretnek és tudnak is sok időt egyedül tölteni, mégis megőrzik jó kommunikációs képességüket. Akiket a munkatársakkal közös kávézás és ebédelés tölt fel, vagy akik az ilyen alkalmak során képesek munkáról is beszélni, sőt előrelépést elérni az éppen aktuális ügyekben, azoknak tanácsos távmunka helyett inkább bejárni. Ám ugyanez fordítva is igaz: ha az emberi interakciók jellemzően nem viszik előre a munkánkat, akkor a távmunka sem hozza meg a kívánt eredményt, csak fokozza elszigeteltségünket.

 

home office nem otthonról?

Kezdő vállalkozóként nagy valószínűséggel a home office-ban dolgozók kiváltságos körét fogjuk gyarapítani, hiszen kinek van pénze rögtön irodát bérelni? Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az otthoni munkavégzés ürügyén a képregény gyűjteményünket fogjuk rendezgetni, vagy a házimunkába fogunk temetkezni, jobb, ha beülünk egy kávézóba, vagy egy manapság egyre inkább divatossá váló co-working irodába. Ez jóval olcsóbban kijön, mint egy iroda folyamatos bérlése, és jobban meg tudjuk teremteni magunknak a munkába járás illúzióját. A co-working irodák többségében még arra is van lehetőség, hogy tárgyalót béreljünk . Sokkal komolyabbnak tűnhet cégünk, ha egy irodában tárgyalunk az ügyféllel, nem pedig a konyhában, a mosatlan edények között.

+1 üzleti tipp

Intézd kényelmesen vállalkozásod pénzügyeit, otthonról is!
Ha személyes ügyintézés nélkül szeretnél naprakész információt kapni céges számládról és a kényelem mellett fontos a kedvező ár is, akkor vállalkozói e-bank szolgáltatásunk pont Neked szól!
Intézd a bankfióki ügyintézésnél kedvezőbb díjszabással megbízásaidat, ott és akkor, ahol Neked a legkényelmesebb!