pénzügyek

A pénzügyekkel foglalkozni nem feltétlenül kényelmes dolog, de rendkívül hasznos. A bevételek és kiadások megtervezése elengedhetetlen, ha a vállalkozásba fektetett munkád megtérülésére számítasz. Induláskor egy jó ideig a kiadások meghaladhatják a bevételeket, melyre megoldást kell találnod, de arra is fel kell készülnöd, ha egy ígéretes, új üzleti lehetőség finanszírozására nem áll rendelkezésedre elég saját forrás. Optimalizáld a kiadásaidat és maximáld a bevételeidet!

üzleti tippek, cikkek

most már hivatalos: marad a kata, de csak nagyon kevesek számára

A szeptember 1-jétől életbe lépő új kata törvény átírja a hazai kisvállalkozások életét. Lényegesen leszűkül ugyanis azoknak a köre, akiknek lehetséges lesz ezt az adófajtát választani. A K&H és a Vállalkozás Okosan szakértői mutatják, mik a legfontosabb változások és milyen megoldást választhatnak ezt követően a katások.

Szinte minden vállalkozót érint a NAV online adatszolgáltatás július 1-től

Katásokat, alanyi adómenteseket, fordított adózással számlázókat is érinti a 2020. július 1-jei jogszabályváltozás.

Van néhány pont, amelyeket szükséges betartani, hogy júliustól is zavartalanul számlázhassunk.

A KATA szabályainak jövő évi változásai

2020. július harmadikán megszavazták a T/10856 törvénymódosítást, ami többek között a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)szigorítását is jelenti 2021. január 01-től. Szilágyi Anita, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója foglalja össze a legfontosabb változásokat.

adózási 1x1

Az adózásról napokig lehet szakérteni, kezdő vállalkozóként azonban érdemes azokra a kérdésekre koncentrálni, amelyek azt befolyásolják, hogy az árbevételedből mennyit visz el az adó. A legfontosabb, amit el kell döntened, hogy céged áfával vagy anélkül végezze tevékenységét. Az alanyi áfamentesség 8 millió forint árbevételig választható, de kinek is érdemes ezen elgondolkodnia?

Kockázati tőke: nem ötletet vásárolnak

A kockázati tőke alapok általában magánszemélyek olyan szövetsége, amely nagy haszon reményében fektet be induló vagy fiatal vállalkozásokba, amelyekről úgy véli, gyors növekedésre képesek. Ne reménykedj, pusztán ötletet nem vásárolnak, ahhoz, hogy a te ötletedbe fektessenek, fel kell mutatnod más erényeket is. De mit?

a kockázatról

Ha nem akarnál kockáztatni, inkább alkalmazott lennél valahol, akkor ne kezdj vállalkozásba. De ha te nagyobb perspektívát látsz abban, ha a magad ura vagy, számolnod kell a vállalkozások szokásos, és saját vállalkozásod speciális kockázataival is. Ezekkel alapvetően három dolgot lehet csinálni: mérsékelni, fedezni, vagy porlasztani és még az is lehet, hogy mindháromra szükséged lesz.

mire számíthatsz hitelfelvételkor?

Ha hitelt akarsz felvenni, ne rohanj fejjel a banknak! Először gondold végig, hogy mire lesz szükséged ahhoz, hogy a kérelmedet pozitívan bírálják el. Lesznek köztük olyan tényezők, amelyeket érdemes előre elrendezni.

Közösségi finanszírozás: szép, de ez sincs ingyen

A közösségi oldalak megjelenésével párhuzamosan néhány éve megjelentek azok az oldalak is, amelyek egy-egy projekt finanszírozásához gyűjtenek sok embertől személyenként kevés, összességében azonban mégiscsak jelentős forrást. Ez kitűnő lehetőség lehet neked is, de tartsd szem előtt, hogy ez sincs ingyen.

hogyan tovább, katás egyéni vállalkozók?

A 2021. január 1-jén életbe lépett kata adózás szigorítása egyaránt kihívás elé állíthatja a kisadózókat és partnereiket.

A K&H szakértői összegyűjtötték, hogy kinek lehet érdemes váltani és ha erre kerül a sor, milyen egyéb adózási formák állnak a jelenlegi katások rendelkezésére.

Mire figyeljek, ha kkv-ként hirdetek?

Kinek szólnak ezek a tippek? Olyan hazai kkv-knak, akik eljutnak arra a pontra, hogy a márkájuk megkülönböztetésére a közösségi média és keresőhirdetések által kínált megoldásoknál már többre van szükségük!

Olvasd el tippjeinket & támogasd a szintlépést hatékony online marketing kampányokkal!

több mint 5 millió forint, jellemzően ennyi pénz kell egy vállalkozás beindításához

– Jellemzően több mint ötmillió forint szükséges az első pár évben egy vállalkozás beindításához és működtetéséhez – derült ki a K&H felméréséből. A vállalkozók a legtöbb pénzt termékük vagy szolgáltatásuk minőségének fejlesztésére költik, míg a plusz, külső forrásokat leginkább marketingtevékenységre, valamint digitális, innovációs fejlesztésekre fordítanák.

hogyan csökkentsd költségeidet rögtön a bankválasztáskor?

3+1 hasznos szempont induló vállalkozásoknak!

Amikor cégalapításkor megkapod az adószámot, 15 nap áll rendelkezésedre ahhoz, hogy bankot válassz, és nyiss egy bankszámlát.

Ne bagatelizáld el a kérdést, mert a bankolás sokba is kerülhet!

így szerezz forrást kezdő vállalkozásodhoz!

Kezdő vállalkozóként fejtörést okozhat, hogy honnan lehet megfelelő mennyiségű tőkét előteremteni cégünk finanszírozásához.

Összeállításunkból megtudhatod, hogy milyen lehetőségeid vannak, kitérünk arra is, hogy melyik forrást mikor érdemes igénybe venni.

min múlik a hazai vállalkozások sikere?

Egy sikeres vállalkozáshoz nem csak kreatív és innovatív ötletre lehet szükség, sokkal több múlhat ugyanis a megvalósításon, a fogyasztó megismerésén és megértésén, mint a termék vagy szolgáltatás eredetiségén. A K&H ezért vállalkozásfejlesztési rendezvényekkel, e-tananyagokkal és webináriumokkal segíti az új cégek indulását és fejlődését.

mi is az a faktorálás?

Minden vállalkozás életében előfordulhat olyan helyzet, hogy a bevételek még nem érkeznek meg, de az alvállalkozókat és beszállítókat már ki kell fizetni. Ha van olyan követelésünk, amely még nem járt le, és jó eséllyel befolyik, csak éppen hosszú a kialkudott fizetési határidő, akkor szóba jöhet a követelés faktorálása, vagyis eladása.

Lízing: egy speciális finanszírozás

Nem lehet mindent megvenni – mondják gyakran a szülők a gyereknek, és így van ez az üzleti életben is. Van, vagy lehet olyan eszközigénye egy vállalkozásnak, amire az adott pillanatban nincs pénze. Ilyenkor folyamodhatunk hitelért a bankhoz, vagy érdeklődhetünk lízing termékek iránt is.

hitel vagy tőke

Ha kívülről kell pénzt bevonnod a vállalkozásba, akkor alapvetően két lehetőséged van: vagy hitelt veszel föl, vagy tulajdonrészt adsz valakinek. Hogy melyikkel jársz jól, az sok körülmény függvénye. A legnagyobb különbség a kettő között az, hogy a hitelt rendszeresen törleszteni kell, a tulajdonostárs viszont csak a nyereségből részesül.

forrásbevonás: az a fránya pénzhiány

Kétféle módon futhatsz ki a pénzből: tervezetten és váratlanul. Nem kérdés, hogy az előbbi eset a jobb, arra való a pénzügyi terv, hogy ne érjenek meglepetések. Sajnos azonban egy vállalkozás számtalan módon bajba kerülhet. Egy ki nem fizetett számla, egy gép váratlan meghibásodása mind oda vezethet, hogy felborul a mégoly gondosan összeállított pénzügyi terv is. Mit lehet tenni?