pénzügyek

A pénzügyekkel foglalkozni nem feltétlenül kényelmes dolog, de rendkívül hasznos. A bevételek és kiadások megtervezése elengedhetetlen, ha a vállalkozásba fektetett munkád megtérülésére számítasz. Induláskor egy jó ideig a kiadások meghaladhatják a bevételeket, melyre megoldást kell találnod, de arra is fel kell készülnöd, ha egy ígéretes, új üzleti lehetőség finanszírozására nem áll rendelkezésedre elég saját forrás. Optimalizáld a kiadásaidat és maximáld a bevételeidet!

üzleti tippek, cikkek

mi is az a faktorálás?

Minden vállalkozás életében előfordulhat olyan helyzet, hogy a bevételek még nem érkeznek meg, de az alvállalkozókat és beszállítókat már ki kell fizetni. Ha van olyan követelésünk, amely még nem járt le, és jó eséllyel befolyik, csak éppen hosszú a kialkudott fizetési határidő, akkor szóba jöhet a követelés faktorálása, vagyis eladása.

Lízing: egy speciális finanszírozás

Nem lehet mindent megvenni – mondják gyakran a szülők a gyereknek, és így van ez az üzleti életben is. Van, vagy lehet olyan eszközigénye egy vállalkozásnak, amire az adott pillanatban nincs pénze. Ilyenkor folyamodhatunk hitelért a bankhoz, vagy érdeklődhetünk lízing termékek iránt is.

adózási 1x1

Az adózásról napokig lehet szakérteni, kezdő vállalkozóként azonban érdemes azokra a kérdésekre koncentrálni, amelyek azt befolyásolják, hogy az árbevételedből mennyit visz el az adó. A legfontosabb, amit el kell döntened, hogy céged áfával vagy anélkül végezze tevékenységét. Az alanyi áfamentesség 8 millió forint árbevételig választható, de kinek is érdemes ezen elgondolkodnia?

Közösségi finanszírozás: szép, de ez sincs ingyen

A közösségi oldalak megjelenésével párhuzamosan néhány éve megjelentek azok az oldalak is, amelyek egy-egy projekt finanszírozásához gyűjtenek sok embertől személyenként kevés, összességében azonban mégiscsak jelentős forrást. Ez kitűnő lehetőség lehet neked is, de tartsd szem előtt, hogy ez sincs ingyen.

forrásbevonás: az a fránya pénzhiány

Kétféle módon futhatsz ki a pénzből: tervezetten és váratlanul. Nem kérdés, hogy az előbbi eset a jobb, arra való a pénzügyi terv, hogy ne érjenek meglepetések. Sajnos azonban egy vállalkozás számtalan módon bajba kerülhet. Egy ki nem fizetett számla, egy gép váratlan meghibásodása mind oda vezethet, hogy felborul a mégoly gondosan összeállított pénzügyi terv is. Mit lehet tenni?

Kockázati tőke: nem ötletet vásárolnak

A kockázati tőke alapok általában magánszemélyek olyan szövetsége, amely nagy haszon reményében fektet be induló vagy fiatal vállalkozásokba, amelyekről úgy véli, gyors növekedésre képesek. Ne reménykedj, pusztán ötletet nem vásárolnak, ahhoz, hogy a te ötletedbe fektessenek, fel kell mutatnod más erényeket is. De mit?

mire számíthatsz hitelfelvételkor?

Ha hitelt akarsz felvenni, ne rohanj fejjel a banknak! Először gondold végig, hogy mire lesz szükséged ahhoz, hogy a kérelmedet pozitívan bírálják el. Lesznek köztük olyan tényezők, amelyeket érdemes előre elrendezni.

Ezekre figyelj számlázó program választásakor!

A vállalkozásod indulásakor biztosan említette már a könyvelőd, hogy szükséged lesz egy számlázó programra. Biztos azt is mondta, hogy rengeteg ingyenes program van. Arra viszont valószínűleg nem tért ki, hogy ha most tudatosan, a későbbi céljaidat szem előtt tartva döntesz, azzal sok-sok pénzt, időt és munkát kímélhetsz meg magadnak.

Igen, a számlázó választás nem is olyan egyszerű, de listába szedtük, mi mindenre érdemes már most figyelned!

hogyan csökkentsd költségeidet rögtön a bankválasztáskor?

3+1 hasznos szempont induló vállalkozásoknak!

Amikor cégalapításkor megkapod az adószámot, 15 nap áll rendelkezésedre ahhoz, hogy bankot válassz, és nyiss egy bankszámlát.

Ne bagatelizáld el a kérdést, mert a bankolás sokba is kerülhet!

hitel vagy tőke

Ha kívülről kell pénzt bevonnod a vállalkozásba, akkor alapvetően két lehetőséged van: vagy hitelt veszel föl, vagy tulajdonrészt adsz valakinek. Hogy melyikkel jársz jól, az sok körülmény függvénye. A legnagyobb különbség a kettő között az, hogy a hitelt rendszeresen törleszteni kell, a tulajdonostárs viszont csak a nyereségből részesül.

a kockázatról

Ha nem akarnál kockáztatni, inkább alkalmazott lennél valahol, akkor ne kezdj vállalkozásba. De ha te nagyobb perspektívát látsz abban, ha a magad ura vagy, számolnod kell a vállalkozások szokásos, és saját vállalkozásod speciális kockázataival is. Ezekkel alapvetően három dolgot lehet csinálni: mérsékelni, fedezni, vagy porlasztani és még az is lehet, hogy mindháromra szükséged lesz.