tízből négy vállalkozás nagykorú

A K&H: üzletet ide! program felmérése szerint a hazai kkv-k nagy része több mint 20 éves múltra tekint vissza, miközben az 5 év alatti cégek aránya elenyésző.

a Te céged hány éves?

A felmérésből kiderül, hogy a hazai vállalkozások legnagyobb része a húszas éveit tapossa, és közel ugyanilyen arányban vannak azok, amelyek több mint tíz éve működnek. Minden hetedik vállalkozás már elérte az iskolás, azaz a 6 éves kort, míg ennél fiatalabb cégekkel csak elvétve találkozhatunk. A hazai kkv szektor tehát túl van a korai gyermekkoron, és nagyrészt stabil, viszonylag komoly múlttal rendelkező cégekből áll.

Ha a különböző árbevétel-kategóriákat nézzük, az látható, hogy a cégméret és a működési idő között nincs egyértelmű összefüggés. Ugyan a középvállalkozások között találjuk a legtöbb régi motorost, mivel közel felük több mint húsz éve működik, őket azonban a mikrovállalkozások követik, míg a legkevesebb ilyen korú céggel a kisvállalkozások között találkozhatunk. Utóbbiaknál a legmagasabb azonban a tinédzser korban levő, azaz a 10-20 éve működő cégek aránya.

 

elöregedő kkv szektor?

A különböző ágazatoknál nincs lényeges különbség a működési időt illetően. A szolgáltató és ipari szektorban szinte ugyanolyan arányban találkozhatunk 20 évesnél idősebb vállalkozásokkal, mint a nagy hagyományokkal bíró mezőgazdaságban, miközben a kereskedelemben inkább a 10-20 éves átlagéletkor jellemző. Ami a friss cégeket illeti, alig találunk maximum 5 éve működő vállalkozásokkal.

egy kis statisztika

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, március 31-i adata szerint Magyarországon több mint 535 000 bejegyzett társas vállalkozás működik. Egy év elején ismertetett elemzés[1] szerint pedig kismértékben ugyan, de nőtt a cégalapítási hajlandóság az elmúlt évben. Szám szerint több mint 26 ezer vállalkozást hoztak létre tavaly, 1300-zal többet, mint 2015-ben, de még ezzel együtt is minden új vállalkozásra közel két megszűnő cég jut.
[1] a Bisnode Magyarország Kft. 2017.01.05-én közzétett elemzése