ezek az üzletek hiányoznak a legjobban

Gyakorlati segítséget nyújt a K&H a vállalkozásoknak: a K&H: üzletet ide! program felmérte, hogy milyen üzletekre és szolgáltatásokra van leginkább kereslet. A versenyből az élelmiszerüzletek kerültek ki győztesen: a szavazók 30 százalékának hiányzik ilyen bolt a közvetlen környezetéből. Az országon belül azonban jelentős különbségek vannak: a budapestiek például az országos átlagnál több vendéglátóhelyet és élelmiszerüzletet szeretnének. Lássuk, hol és pontosan mire lenne szükség leginkább!

Szeptemberben indult el Magyarországon a K&H: üzletet ide! programja, amelynek keretében több mint 40 ezren szavaztak egy online térképen, hogy milyen üzletet, szolgáltatást látnának szívesen közvetlen közelükben. A program a lakossági igények felmérésével a kis- és középvállalkozások számára nyújt segítséget, hiszen a vállalkozásuk bővítését tervezők így pontosan láthatják, mire és hol van igény. A külföldön már bevált kezdeményezés keretében több mint 250 ezer látogatója volt a térképnek.

élelmiszer a topon

A szavazatok alapján az emberek elsősorban élelmiszerüzletet szeretnének a szomszédságukban látni, a második helyen a szabadidős szolgáltatások, míg harmadikként a szaküzletek (többek között a drogériák, ruházati üzletek vagy barkácsboltok) végeztek. Országos szinten nézve a szavazók 30 százaléka látna szívesen a környékén több élelmiszerboltot, azonban Budapesten ennél többen hiányolják ezeket. Az élelmiszerüzlet kategóriában legtöbben vegyesboltot és pékséget szeretnének.

régiós különbségek

A vállalkozást tervezőknek azt is érdemes megfontolniuk, hogy területi szinten lényegesen más üzletek és szolgáltatások hiányoznak a helyieknek. Vendéglátóipari egységekből például a szavazók szerint még mindig nincs elég Budapesten: a fővárosiak 16 százalékának hiányzik ilyen üzlet szemben a 14 százalékos országos átlaggal. A vendéglátás esetében leginkább az éttermek, cukrászdák, kávézók hiánya szembetűnő, míg sörözőkből és bárokból van elég a szavazók szerint. Pest megyében, Észak-Magyarországon, Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon a szabadidős és utazással kapcsolatos szolgáltatásokra lenne az országos átlagnál nagyobb szükség. Szintén az átlagosnál nagyobb kereslet mutatkozik a szaküzletek iránt az ország négy régiójában is: az észak-alföldiben, a dél-alföldiben, a nyugat-dunántúliban és a dél-dunántúliban, ahol leginkább drogériákra, ruházati üzletekre és barkácsboltokra van igény.

hiányoznak a fitnesztermek

A szavazatokból az is kiderül, hogy szükség lenne még sportolási lehetőségekre az országban: leginkább fitneszteremre, wellness létesítményre, uszodára vágynak az emberek. Kevésbé népszerű azonban a játszótér, a futó-, bowling- és sportpálya. Összességében országosan a fitnesztermek a harmadik legnépszerűbb kérésnek bizonyultak a vegyesboltok és a pékségek után. Ez egyben azt is jelenti, hogy a résztvevők szavazatai alapján országszerte több mint 800 fitneszteremre lenne szükség, a különböző helyszíneken igényelt termekre több mint 2400 szavazat érkezett.  A szolgáltatások kategória esetében leginkább bankautomatákat telepítenék a közelükbe az emberek, a legtöbb ilyen automata a Közép-Dunántúlról hiányzik. Másodikként a posták, harmadik helyen pedig a csomag átvételi pontok futottak be.