havidíjas szolgáltatások - de miért?

Az, hogy feltétlenül szükséges-e minden informatikai, technikai eszközt, szoftvert megvásárolnunk vállalkozásunkhoz, alapvetően finanszírozási kérdés, főleg egy kezdő cég esetén. Egyre több szolgáltatás, eszköz, szoftver kapcsán lehet a megoldás az előfizethető havidíjas szolgáltatás, melynek egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség beruházásra, egy előre meghatározott havi fix szolgáltatási díjat fizet a vállalat.

Fő előnye, hogy az egyszeri nagy költség helyett az alacsonyabb havidíj könnyebben tervezhető és kigazdálkodható. De mikor és milyen megoldások esetében van ennek értelme?

alapszolgáltatások igénybevétele

Szolgáltatások esetében általánosságban is elmondható, hogy azokat a tevékenységeket, amik nem tartoznak a cég főtevékenységei közé, érdemes lehet kiszervezni, azaz havidíjas szolgáltatás formájában igénybe venni, hogy így több idő és energia maradjon a üzletmenethez szorosabban kapcsolódó feladatokra. Az természetes, hogy a könyvelőnek havi díjat fizetünk, de miért ne fizetnénk ugyan ilyen formában más tevékenységért is, legyen szó, akár HR menedzsment jellegű feladatokról, call center tevékenységről, vagy adatmentésről, adattárolásról? Mindenki számára fontos, hogy a céges számítógépek a nap 24 órájában zavarmentesen működjenek, legyen egy rendszergazda, aki felügyelni és megoldani is tudja a váratlanul felmerülő helyzeteket. Ha még nem akkora cég, hogy ez alkalmazotti minőségben elérhető legyen, akkor ezt is havidíjas formában érdemes igénybe venni, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint ha az ember technikai okok miatt nem tud dolgozni.

 

SEO szolgáltatás

Napjainkban egy vállalkozás számára már gyakorlatilag elengedhetetlen a webes jelenlét. Ezt támogatja, erősíti a SEO (search engine optimization, kereső-optimalizálás) szolgáltatás, amit az erre szakosodott cégek vagy marketing ügynökségek nyújtanak egyszeri és havidíjas változatban is. Itt a havi díjas szolgáltatások esetében nem csak arról van szó, hogy egyszerre kevesebbet szeretnénk fizetni, hanem arra is reagál, hogy folyamatosan változik a környezet, folyamatosan van mit bütykölni, amihez egy havi díjas szolgáltatás jobban tud alkalmazkodni. Beállíthatod weblapod, blogod indításakor a kereső-optimalizálást, de ha ezt nem tartod folyamatosan karban, nem teszel fel új tartalmakat, nem tartod rendben a kulcsszavakat, a link-hálózatot, akkor a vásárlóid egyre nehezebben fognak megtalálni. Persze ezt intézheted magadnak is, de mérlegelned kell, hogy mennyi időt tudsz erre szánni céged elsődleges tevékenysége mellett.


eszköz beszerzés havidíjas formában

Itt is az a helyzet, hogy ha egy adott rendszer beszerzése túl nagy befektetést igényel, a beruházás helyettesíthető lehet rendszeres, havi fizetéssel. Erre jó példa mondjuk egy kamerarendszer kiépítése. Az induló vállalkozásnak például fontos, hogy megfelelően védje a telephelyét, de a kamerarendszer, a kapcsolódó képrögzítés, a hibaelhárítás hatalmas plusz költséget jelent. Ebben az esetben is lehetséges havidíjas szolgáltatásként igénybe venni a rendszert, majd ezek az eszközök, rendszerek később - ha közben beindult, felszálló ágba került a cég - megvásárolhatók.

szoftver beszerzése havidíjas szolgáltatásként

Nagyon fontos, ugyanakkor viszonylag új terület a szoftverek beszerzése szolgáltatásként: a “SaaS”, azaz “Software as a Service”. Ezen a területen nagyon komoly beruházás-helyettesítő és kockázatcsökkentő hatása lehet a havidíjas szolgáltatásnak a licensz és hardver vásárlás helyettesítésére. Ezzel a megoldással egy cég akár fokozatosan is tud bevezetni új rendszereket. Lehet lépésről-lépésre növelni a licenszhez hozzáférő felhasználók számát, a cég tényleges üzleti folyamataihoz igazodva. Ha a tervezett maximum terhelésre vásárolnánk a hardvert és a licenszeket, de a növekedés jóval lassabb - akkor az pazarlás lenne. Ha viszont nagyon gyors a növekedés, egy havi díjas szolgáltatás arra is könnyen tud reagálni. Ráadásul a havi díjas szolgáltatáshoz szakmai támogatás is társul, így a szükséges szakértelem is biztosan rendelkezésre áll.

A példák sora a végtelenségig folytatható. Mindenesetre, ha sok pénzt kell egyszerre bármire kiadnod, mindig érdemes megnézni, megfontolni, megoldható-e ez havidíjas formában.

+1 üzleti tipp

A vállalkozói bankszámlavezetés mellé is több szolgáltatás kapcsolódhat, mint pl. internetbank, bankkártya, telefonos ügyfélszolgálat használata. Amennyiben ezeket a szolgáltatásokat együtt, számlacsomag formájában veszed igénybe, akkor a számlacsomag havidíja sokkal kedvezőbb, mintha az abban foglalt szolgáltatásokat külön-külön igényelnéd!
Nézd meg vállalkozói extra számlacsomag ajánlatunkat!