webáruház indítás - Fejlesszük vagy béreljük?

Napjainkban a webáruház készítéshez már számos megoldás áll a rendelkezésünkre.

A kezdő vállalkozók szerencséjére, már nem kötelező egyedileg fejlesztetni webáruházat több százezer vagy akár millió forintért, hiszen rendkívül költséghatékony megoldások is elérhetőek.

A bejegyzésben a címben feltett kérdésre keressük a választ, bemutatva ezzel a saját fejlesztésű és a bérelhető rendszerek előnyeit és hátrányait.

Összehasonlítás

Milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes webáruház megoldásoknak?

Alapvetően két csoportról beszélhetünk.

Az első, a saját (egyedi) fejlesztésű webáruházak csoportja, amelyek esetében a webáruház rendszer a saját tárhelyünkön vagy szerverünkön fut. Az ilyen webáruházaknál bármikor, tetszőleges módon bele tudunk nyúlni a forráskódba, hogy továbbfejlesszük a rendszert, azonban ez már fejlesztői tudást igényel.

A másik csoportot a kész, bérelhető rendszerek alkotják, amikor is az informatikai háttér valóban a háttérben zajlik, nekünk csak a végeredménnyel, a működő webáruházzal kell foglalkoznunk.

Ahogy említettük, a kezdő vállalkozók számára abszolút kézenfekvő megoldás, ha kész, előfizetéses rendszerekben gondolkodnak. Ezeknek a segítségével fejlesztői tudás nélkül, alacsony ráfordítással, szinte azonnal elindíthatják a saját webáruházukat.

A két csoport összehasonlításához létrehoztunk egy táblázatot, amelyekben a következő szempontok alapján értékeljük az egyes megoldásokat:

  • Kezdeti licenc költség: Mennyi kezdeti vételi költséggel kell számolnunk?
  • Hosszú távú karbantartási költség: Milyen díjakat kell fizetnünk a később fellépő hibák javításáért?
  • Testreszabás: Mennyire bonyolult a rendszer használata, mennyire szabhatjuk testre a webáruházat?
  • Támogatás: Ha bármilyen problémánk, kérdésünk van, tudunk-e a fejlesztőkhöz fordulni?
  • Egyedi funkciók: Tudunk egyedi funkciókat fejleszteni az adott rendszerbe?
  • Fejlődés és frissíthetőség: Mennyire egyszerű az új verziókkal “frissíteni” a webáruházat?
  • Garancia: Vállal valaki felelősséget hiba esetén és lehet-e valakihez fordulni, hogy az adott hibát elhárítsuk?

Lássuk ezek alapján az egyes rendszerek előnyeit és hátrányait:

Melyiket ajánljuk?

Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya is, azonban könnyen elkülöníthető, hogy kinek melyik megoldás ajánlott:

Saját (egyedi) fejlesztés: Egyedi igények esetén. Ha a webáruházunk annyira speciális termékkörrel, esetleg szolgáltatással foglalkozik, amelyhez nélkülözhetetlen egy egyedi fejlesztés, abban az esetben a saját fejlesztésű rendszerekben érdemes gondolkodni. Egy meglévő rendszer átalakítása valószínűleg még többe kerülne, mint egy új létrehozása.

Költségessége miatt elsősorban a nagyvállalatoknak ajánlott saját fejlesztésű webáruházba kezdenie.

Kész, bérelhető webáruház: Ha nincsenek speciális elvárásaink és találunk olyan rendszert, amely lefedi az igényeink 99%-át, akkor rövid és hosszú távon is a kész, bérelhető webáruház rendszer lesz számunkra a legjobb megoldás. Az alacsony kezdeti költsége miatt kezdő vállalkozóknak, a magas színvonalú támogatás miatt pedig szinte bárkinek ajánlható, aki érdeklődik a webáruház indítás iránt. A támogatásnak köszönhetően szinte bárki elsajátíthatja az adott rendszer használatát, amely néhány óra alatt üzemkész is lehet. Az indulás a bérelhető webáruházak esetén a lehető legolcsóbb, továbbá az informatikai karbantartással egyáltalán sem kell foglalkoznunk, ami sok fejfájástól kímélhet meg bennünket.

Összefoglalás

Bízunk benne, hogy a fenti összehasonlításnak köszönhetően jobban megismerted a webáruházak piacát és sikerült elhessegetni a kételyeidet. Mielőtt azonban döntenél, javasoljuk, hogy mindenképp próbáld ki 14 napig ingyen a ShopRenter webáruház rendszerét, hogy megtud, milyen egy igazi webáruházat üzemeltetni.

Ha pedig szeretnél élni a ShopRenter által nyújtott speciális, 50% kedvezményt nyújtó ajánlatával, akkor kattints a gombra:

További kérdéseid vannak? Kérdezd Kulcsár Róbertet a webáruházindítás szakértőjét!

Tartalompartnerünk a Shoprenter
www.shoprenter.hu