webáruház indítása- de hogyan? 1. rész

Rengeteg webshop működik manapság, amit elindítani, működtetni valójában sokkal kevésbé kockázatos, mint egy “sima” boltot. Mielőtt azonban belevágunk, érdemes átrágni a szükséges feltételeket és azokat az alapvető funkciókat, amiket egy webáruháznak tudnia kell.

én is elindíthatom? igen!

Az indításhoz szükséges feltételekkel gyorsan végzünk, mert lényegében akárki nyithat webshop-ot, az a fontos csupán, hogy számlaképesek legyünk. Lehet bármilyen vállalkozási formád – akár őstermelő is lehetsz – már nyithatod is a webshopot. Egyedül az adószámos magánszemélyek azok, akik  –  bár számlaképesek – kereskedelmi tevékenységet nem folytathatnak, így cég nélkül webshopot sem üzemeltethetnek.

kellenek engedélyek?

Webáruház indításhoz nem szükséges külön engedély, még működési engedély sem, ha kizárólag internetes csomagküldő kereskedelemmel foglalkozunk. Magát a kereskedelmi tevékenység indítását a székhely szerinti jegyzőnél kell bejelentenünk. Azt azonban még így is figyelembe kell venni, hogy bizonyos termékeket kizárólag üzletben lehet forgalmazni (pl. robbanásveszélyes anyagok, egyes festékek, állatgyógyászati termékek, stb.). Nyilván be is csomagoljuk a megrendelt terméket, ezt pedig be kell jelentenünk a vámhatóságnál, és környezetvédelmi termékdíjat is kell fizetnünk. Mivel a webáruház végez adatkezelési tevékenységet – számlázás, nyereményjátékok, hírlevelek miatt biztosan fog – akkor ezt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz kell bejelenteni.

saját fejlesztésű vagy bérelt webshop?

Ha webshopot nyitsz, először is el kell döntened, hogy webáruházad egyedi fejlesztésű legyen-e, vagy havi bérleti díjat fizetsz. Mindkét rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai. Neked kell eldöntened, hogy céljaidhoz - és a büdzsédhez - melyik konstrukció illik.A bérelt webáruház indítása olcsó, havidíja átlátható és kiszámítható. Nincs szükség külön fejlesztőre - a funkciókat csomagban kapjuk. A hibajavítások általában gyorsak, hiszen többen használják a rendszert.Viszont! Nem biztos, hogy a kapott csomagban pont az van, amire szükségünk van. Egyes funkciókra egyáltalán nincs szükségünk, valamilyen egyedi igényre pedig esetleg nincs megoldás, vagy csak nagyon drágán. A kinézet korlátozott mértékben szabható egyedire, így elég sablonos lesz. Ha nem vagyunk elégedettek a szolgáltatással, a webshop-ot nem tudjuk magunkkal vinni. Ha fejlődni akarunk, és komolyabb csomagra van szükségünk, annak havidíja már viszonylag magas lesz.Az egyedi fejlesztésű webáruháznál magasak az indulóköltségek, és nehéz a megbízható fejlesztő csapatot kiválasztani. Induláskor kell jól kitalálnunk, hogy mire van szükségünk, mert ha később akarunk plussz funkciókat, azért ismét fizetnünk kell. Viszont általában a legegyszerűbb egyedi fejlesztésű webáruházak is tudják azt, amik a legdrágább bérelhető csomagok. Minden a mi igényeinkhez lesz szabva, egyedi lesz a kinézet, szárnyalhat a fantázia, bármilyen különleges kérés megvalósítható. A webáruház a sajátunk lesz, így azt tovább vihetjük más fejlesztőhöz is. Nincs havidíj, cserébe a hibákkal is nekünk kell kezdenünk valamit (hacsak nem másképp állapodunk meg a fejlesztőkkel). Általában a keresőoptimalizálás is jobban megy az egyedi fejlesztéseknél, mint bérelt társaiknál.

Ügyelj rá, hogy vásárlásra ösztönző, információval bővelkedő termékleírásokat készíts, és minél szebb termékfotókat tölts fel. A fotókat Te magad is elkészítheted, de igazi hatást egy profi fotóssal érhetsz el, aki 360 fokos körbefotózást, videózást is készíthet termékeidről!

webshop működtetés akár otthonról is

Indításkor lehetséges, hogy otthonról vagy egy trendi közösségi irodából is tudod üzemeltetni a webáruházadat! Ha beindul a bolt, szükséged lesz egy raktárhelységre is a termékek tárolására és csomagolásához. Reméljük, hamar így lesz a te vállalkozásoddal is!

 

+1 üzleti tipp!

Vevőid számára biztonságos bankkártyás fizetési lehetőséget szeretnél biztosítani webáruházadban? Tudj meg mindent a virtuális bankkártya-elfogadásról! Klikk ide!