teendők és határidők katás vállalkozóknak

mutatjuk, mit kell tenned a következő hetekben, ha katás vállalkozó vagy

Augusztus 31-gyel megszűnik az eddigi kata, a korábbinál csak egy jóval szűkebb kör választhatja az új katát. A következő hetekben ezért közel 400 ezer vállalkozónak kell eligazodni a lehetőségek között és megtalálni a számára megfelelő adózási formát. A K&H és a Vállalkozás Okosan szakértői mutatják, mik a következő lépések és határidők.

 

Az alábbiakban a legfontosabb dátumok és teendők, amikre figyelni kell:

minden jelenlegi katást érintő feladatok & határidők & hasznos információk

augusztus 31-jével minden régi katás (a jelenlegi kata tv. szerinti kisadózó vállalkozás kisadózói minősége) automatikusan megszűnik, még azoknak is, akik jelenleg szüneteltetik vállalkozásukat

szeptember 1-től pedig csak az lehet új katás, aki főfoglalkozású egyéni vállalkozó, és valamennyi vonatkozó feltételnek megfelel és a szükséges nyilatkozatokat határidőben benyújtja. Az új kata adózást, így nem választhatják a mellékállású egyéni vállalkozók, bt-k, kkt-k, bt-k, ügyvédi, végrehajtói, közjegyzői irodák, egyéni ügyvéd, őstermelő, állatorvos, közjegyző stb. Beléphetnek, de kiesnek az új katából, azok, akiknek nem csak lakossági/magánszemély vevőtől szereznek bevételt (kivéve a taxisok, akik esetében nem kizáró ok, ha céges megrendelőtől jutnak bevételhez).

• az augusztusi katát szeptember 12-ig be kell fizetni. Aki lehet új katás, az továbbra is ugyanarra a bankszámlaszámra utalja a fizetendő kata összegét, amit korábban is használt.

• minden régi katásnak – tehát a szünetelőknek is – 30 napon belül (szeptember 30-ig) le kell adni a záró kata bevallást (22KATA nyomtatvány), amennyiben volt bevételük 2022-ben. Aki új katás lesz szeptember 1-től, neki elvileg nem kell leadnia a 22KATA bevallást a 2022.01.01 – 08.31-ig tartó időszakra, amennyiben érkezik új információ, pontosítjuk!

• aki augusztus 31-ig katás volt és 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. között a bevétele meghaladta a 12 millió forintot, 40 százalékos adót kell fizetnie szeptember 30-ig

 

  • K&H üzleti tipp: A Számlázz.hu gőzerővel dolgozik a bevallásvarázslón, amellyel egyszerűen és gyorsan készíthető el a záróbevallás, mely minden katás vállalkozó számára elérhető lesz, akkor is, ha eddig nem Számlázz.hu felhasználó volt.
    Iratkozz fel a Számlázz.hu bevallásvarázsló igényléséhez, hogy értesítést kapj, amint elérhető és megvásárolható lesz a termék!

 

az új katásokat érintő feladatok & határidők & hasznos információk

szeptember 25-ig kell bejelenteni, ha jogosult az új katát választani, a 22T101E nyomtatvány benyújtásával (ÁNYK- Általános Nyomtatványkitöltő keretprogram vagy ONYA- Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás felületen). A szünetelő egyéni vállalkozásnak is be kell ezt jelenteni, szünetelés alatt is beadható a nyomtatvány, nem kell hozzá aktiválni az egyéni vállalkozást

• aki az iparűzési adóban is régi katás, neki is automatikusan megszűnik a kata státusza augusztus 31-én. Aki jogosult az új kata választására és az iparűzési adóban is új katás akar lenni, neki jeleznie kell ezt a székhely szerinti önkormányzat felé október 17-ig

• senkinek nem változik az adószáma attól, hogy új katás, átalányadós vagy tételes költségelszámolású adózás alá kerül

• új szabály szerint katás is lehet ekho-s, amennyiben megfelel az ekho szabályainak. A kifizetőnek nem kell megfizetnie az ekhot utána, ez nem csak a katásokra vonatkozik.

aki nem lesz új katás feladatok & határidők & hasznos információk

• aki számára az új kata nem választható, az az átalányadó, a tételes költségelszámolás közül választhat, ha egyéni vállalkozó, amennyiben társasvállalkozás formában működik (bt., kft.) akkor a társasági adó és a kiva mellett dönthet.

 

egyéni vállalkozók

• aki átalányadózó egyéni vállalkozó kíván lenni, és nem jogosult az új kata választására, annak október 31-ig kell ezt bejelentenie a 22T101E nyomtatványon, ha nem nyilatkozik, akkor automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó (tételes költségelszámolás) hatálya alá kerül.

• aki átalányadózó egyéni vállalkozó kíván lenni, és ugyan jogosult az új kata választására, de tudja, hogy kifizetőtől szerezne bevételt, annak október 31-ig kell ezt bejelentenie, ha nem nyilatkozik, akkor automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó (tételes költségelszámolás) hatálya alá kerül.

• aki nem lesz új katás, annak a szeptemberre vonatkozó járulékbevallást október 12-ig be kell adni a 2258-as járulék bevallás nyomtatványon, akár átalányadózású, akár tételesköltségelszámolású lesz, akár főállásban, akár mellékállásban (Nyugdíjasnak nem kell).

• aki korábban átalányadós egyéni vállalkozó volt, és most a régi szabály (4 év) szerint nem választhatná az átalányadót, neki lehetősége van ettől a szabálytól eltekinteni, ha augusztus 31-én katás.

• aki nem választhatja az új katát, neki rendeznie kell a biztosítási jogviszonyát, hogy főállásban vagy mellékállásban folytatja az egyéni vállalkozását a 22T1041-es nyomtatványon (nyugdíjasra ez nem vonatkozik)

• aki az iparűzési adóban is régi katás, neki is automatikusan megszűnik a kata státusza augusztus 31-én. Ha jogosult az új katára, és az iparűzési adóban is újra katás akar lenni, neki ezt jeleznie kell az önkormányzatnak 45 napon belül

• senkinek nem változik az adószáma attól, hogy új katás, átalányadós vagy tételes költségelszámolású adózás alá kerül

• átalányadós és a tételes költségelszámolású egyéni vállalkozó is lehet alanyi adómentes, ha nem lépi át az alanyi adómentes értékhatárt, ami 12 milliló forint és alapesetben belföldi bevételre vonatkozik. Aki áfás egyéni vállalkozó lesz, neki kötelező a vállalkozói bankszámla.

 

  • K&H üzleti tipp: Ha éppen az átalányadóra való váltáson gondolkozol vagy már jelenleg is átalányadót fizetsz, akkor a Billingo kalkulátorával könnyedén kiszámolhatod, hogy a bevételedből mekkora összeget kell befizetned adókra és járulékokra.

 

társasvállalkozások (bt., kft.)

• bt., kft esetén, ha szeptember 1-től a kiva adózást választja, akkor a 22T201T nyomtatványt kell benyújtani augusztus 31-ig, ha nem nyilatkozik, akkor automatikusan a társasági adó alá fog kerülni.

• katás bt és kkt kisadózó tagja, ha augusztus 31-én katás, és elindítja a végelszámolást szeptember 30-ig, akkor indíthat mellette egyéni vállalkozást. Egyéni cégre ezt a lehetőséget nem említi a rendelet. Ez eddig tiltott volt a korlátlanul felelős tag számára, mert nem lehetett két helyen egyszerre korlátlan felelősséget választani

• katás bt, kkt, egyéni cég, ügyvédi iroda, ha folytatja a tevékenységét és társasági adót vagy kivát választ, nem kötelező a könyvvizsgálat, ha augusztus 31-én katás volt.

+1 K&H üzleti tipp!

Gazdasági társaság bejegyzéséhez szükséges törzstőke elhelyezésére, és a kötelező vállalkozói számlanyitás kapcsán válaszd a K&H Bankot! 2022.december 31-ig tartó akció keretében, a számlanyitástól számított 1 évig nem számoljuk fel a K&H start,-dinamikus-, aktív extra vállalkozói számlacsomag havi díját, EBKM: 0,01%.

a kata adózás változásai miatt egyéni vállalkozásod helyett bt. vagy kft. alapításában gondolkodsz?
Olvasd el blogcikkünket, mely 4+1 hasznos tippet tartalmaz arról, hogy mikre kell odafigyelned társasvállalkozás indításakor!

 

+1 Vállalkozás Okosan tipp!

Ha sokkal több információra van szükséged ahhoz, hogy megfelelő adózási és cégformát válasz a katás lét után, akkor ajánljuk figyelmedbe a K&H Szakértői Partnerének, a Vállalkozás Okosan edukációs anyagait, ami most kedvezményesen „Brutál Vállalkozói Képzés Pakk” néven találsz meg az oldalukon. A számos írásos anyag és adókalkulátorok mellett, videós anyagok is segítenek abban, hogy katás vállalkozóból, sikeres cégvezető legyél!

 

Ha még bizonytalan vagy, nehezen igazodsz el az információk tengerében & még nem döntötted el, hogy milyen adózás, cégforma lenne számodra az optimális választás, akkor nézd meg a "van élet a kata után: változások & adózási alternatívák" online előadásunkról készített videofelvételt. A K&H szakértői csapatának tagjaként Szilágyi Anita, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója előadásában összefoglalja a kata adózás megváltozott feltételeit, illetve bemutatja a vállalkozásod számára elérhető egyéb adózási lehetőségeket, az átalányadót, a tételes költségelszámolást, a társasági adót és a kivát. 

 

 

további kérdéseid vannak?

Kérdezd Szilágyi Anitát, a K&H szakértői csapatának tagját, a Vállalkozás Okosan alapítóját és vezető tanácsadóját!

tartalompartnerünk a vállalkozások szakértője: Vállalkozás Okosan