nem könnyű szakképzett munkaerőt találni

Tudtad? Továbbra is alacsony munkanélküliség és kedvező foglalkoztatottsági arány jellemzi a magyar gazdaságot. A KSH legutóbbi adatai szerint 4,4%-ra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak átlagos létszáma pedig 4 millió 393 ezer fő, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Ezek az adatok igen örvendetesek, azonban egyre több szektorban találkozhatunk szakemberhiánnyal.

a Te céged könnyen talál szakképzett munkaerőt?

Kutatásunk szerint ma már azok a cégek vannak többségben, amelyeknek akár időszakosan, akár állandósuló problémát okoz a szakképzett munkaerő utánpótlása. A kkv-k több mint harmada szinte mindig azzal szembesül, hogy nehezen talál új munkaerőt, további 30% pedig időnként fut bele ebbe a problémába. A kkv-k 28%-a szerencsésnek mondhatja magát, mivel nekik nem okozott gondot a megfelelő szakember megtalálása.

Ha a különböző ágazatokat nézzük, az iparnak és a mezőgazdaságnak van a legnehezebb dolga az utánpótlást illetően, miközben a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban egy fokkal könnyebben találnak megfelelően képzett szakembereket.

középfokú szakképzettség a jellemző

A kutatás azt is feltérképezte, hogy jelenleg milyen szakképzettségű munkavállalók dolgoznak a hazai kkv szektorban. Az eredményekből kiderül, hogy a kkv dolgozók körében a középfokú szakképesítés dominál, felsőfokú végzettséggel pedig a munkavállalók harmada rendelkezik. A különböző ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektorban találkozhatunk az átlagnál magasabb arányban felsőfokú képzettségű munkavállalókkal, míg a mezőgazdaságban a legalacsonyabb ezen dolgozók aránya.

az álláshirdetés a nyerő

A cégek többsége hagyományos módon toboroz új munkaerőt, de egy részük nyitott az újdonságokra. Ezt mutatja, hogy a kkv-k közel kétharmada álláshirdetést ad fel. Hangsúlyos szerepet kap a dolgozók vagy ismerősök ajánlása is, hiszen minden második cég ez alapján választja ki az új kollégákat, míg minden nyolcadik cég a közösségi média erejét hívja segítségül. Csupán egy kis réteg az, akik már közvetlenül az oktatási intézményekben hirdetik meg a megüresedett vagy új pozíciókat.

tudj meg többet a K&H kkv bizalmi index kutatásról