Miért kell stratégia?

Kell, hogy legyen egy hosszú távú terved. Világos, logikus, megvalósítható. Sokan fogják ezt kérni tőled, de legjobban neked van rá szükséged, ugyanis egy ilyen írásmű elkészítése alatt olyan kérdések vetődnek fel, amik korábban elkerülték a figyelmedet. És különben is: mindenkinek szüksége van egy sorvezetőre, hogy tudja, mikor, miért és mennyire tér el az eredeti elképzeléseitől.

Gondolhatnánk, hogy ha céget alapítunk, akkor azt is tudjuk már, hogy mit akarunk csinálni. Valóban, ez nagy vonalakban igaz, csakhogy ez sem a magunk, sem a partnereink számára nem elégséges feltétel. Ahhoz, hogy tényleg elindítsuk a céget, rendelkeznünk kell stratégiával is.

A stratégia egy átgondolt szöveg, amely választ ad arra, hogy honnan, hova és milyen módon akarok eljutni. Ami a fejedben van a vállalkozásról, az leginkább egy ötlet és egy vízió, de semmiképpen sem alkalmas arra, hogy választ adjon a megvalósítás során felvetődő alapvető kérdésekre. Ahhoz, hogy ezeket kezelni tudd, le kell ülnöd, és le kell írnod az egészet töviről-hegyire. Ez nemcsak azért szükséges, hogy elkerüld a pillanatnyi lelkesedésedből adódó buktatókat, hanem azért is, mert a stratégiádról fog faggatni mindenki, akit partnernek akarsz tekinteni a későbbiekben. Ha pedig netán pénzt akarnál bevonni a vállalkozásodba, akkor egy jól felépített stratégia nélkül nem is érdemes bekopogtatnod se bankhoz, se befektetőhöz.

Minek kell szerepelnie a stratégiában?

Legelsősorban annak, hogy mivel akarsz foglalkozni, és annak milyen a külső környezete (adók, munkaerő, nyersanyagok, konkurencia) ott, ahol tevékenykedni akarsz. Ezen kívül meg kell mutatnod, hogy mit tudsz előállítani: mi az és miben különbözik (miért jobb, vagy más) a versenytársakétól, mennyit tudsz belőle szállítani, kinek van rá szüksége, hogyan jut el hozzá a termék, és miért pont a tiedet fogja megvásárolni.

Emellett le kell írnod a víziódat is, vagyis azt a jövőbeli állapotot, ahová a terveid megvalósításával el akarsz jutni. És ha mindez nem lenne elég, a stratégiának tartalmaznia kell az oda vezető utat, és a végrehajtandó feladatokat, hogy mindig tudd, hova kell allokálnod a meglevő vagy bevonandó erőforrásaidat.

 

Tartalompartnerünk a Start Up Guide program
www.startupguide.hu