Mindig figyeld a piaci környezetet!

Bármilyen üzletbe is vágsz bele, a tervezésnél érdemes feltérképezned azokat a körülményeket, amelyek között vállalkozásod működni fog. Ma már számos adat, adatbázis és információ nyilvánosan és díjmentesen elérhető a világhálón, melyek használatával magabiztosan hozhatod meg üzleti döntéseidet. Tájékozódj a munkaerő költségéről, az adókról, a várható gazdasági kilátásokról és a kamatokról, ha már látod, hogy külső forrásra lesz szükség!

Az állam és intézményei, blogot vezető szakértők, céginformációs szolgáltatók és egyre több vállalkozás rendez adatbázisokba vagy tölt fel a netre olyan információkat, amelyek támpontot adhatnak az üzleted tervezéséhez és vezetéséhez. Némi utánajárással munkád könnyebb és eredményesebb lesz. Kevés kezdő vállalkozó számol vele, de a makrogazdazdasági környezet például nagymértékben meghatározza vállalkozásod költség-, vagy bevételi szintjét. 2010-ben, a pénzügyi válság utáni években Magyarországon magas volt a munkanélküliség, könnyen és olcsón lehetett munkaerőt találni. Aki akkor indult, egészen más munkaügyi környezetben kezdhetett hozzá, mint azok, akik most terveznek vállalkozást indítani, amikor az egész országot és szinte minden szakmát heves munkaerőhiány akadályoz a növekedésben. Ugyanakkor abban az időben szinte lehetetlen volt banki finanszírozáshoz jutni, miközben ma kedvező feltételekkel, szívesen hiteleznek a bankok a vállalkozásoknak.

 

Hogy milyen az aktuális munkaerőpiac, mennyit keresnek nagy általánosságban az emberek bizonyos munkakörökben, hogy jelenleg milyen kamatszinttel kell számolni, arról könnyen adatot találsz a Központi Statisztikai Hivatal, valamint a Magyar Nemzeti Bank honlapján. De nemcsak az állam, hanem a vállalkozások és magánszemélyek is hasznos információkkal szolgálnak számodra. Ha komfortosan mozogsz a pénzügyekben, akkor még adószakértőt sem kell felkérned ahhoz, hogy megtudd, hogyan kell elszámolni az elvben már eladott, de bevételt még nem hozó bizományosan értékesített javaidat, mennyi idő alatt írhatod le a munkádhoz beszerzett számítógépet, vagy milyen adókedvezményeket vehetsz igénybe. Az ilyen kérdésekre pontos és hasznos válaszokat találsz az erre szakosodott oldalakon, elég, ha a keresőbe beírod a kulcsszavakat.

Gyorsan tájékozódhatsz arról is, hogy hány, a tiedhez hasonló vállalkozás működik az országban, milyen eredménnyel gazdálkodnak, azaz teljes képet alkothatsz a konkurenciáról. Ezeket az információkat többnyire fizetős, de megfizethető cégadatbázisok tartalmazzák. Érdemes körülnézni közöttük, mert ezekből dolgoznak azok a bankok és befektetők is, akiknek a kérdéseire időnként válaszolnod kell.

Ha a vevőid, vagy a beszállítóid azok közé tartoznak, akinek számos konkurense van a piacon, szintén ajánlott szétnézned ezekben az adatbázisokban, mert képet kaphatsz a kockázataidról. Ha a vevőd olyan területen dolgozik, ahol magas a cégek bedőlési rátája, mint például az építőiparban, illetve a vendéglátásban, jó, ha előre fel tudsz rá készülni, hogy belefuthatsz akár egy nem fizető ügyfélbe is.

Ugyanitt utánanézhetsz annak is, hogy a vevőd, vagy beszállítód mennyire megbízható. Ha köztartozása van, végrehajtás alatt állt, vagy áll, netán felszámolják, vagy a tulajdonosi körében volt már több felszámolás is, akkor nagyon óvatosan kell velük bánnod.