Kkv pénzügyi várakozások

 

tizenegy éves csúcson a kkv-k pénzügyi várakozásai

Tudtad? A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint jelentősen megugrottak a hazai kkv-k pénzügyi várakozásai. Átlagosan 8,5%-os árbevétel-, és 5,1%-os profitnövekedésre számítanak a következő egy évben, ami 2006 óta a legmagasabb előrevetített várakozás. Köszönhető ez annak, hogy megfordult az eddigi trend, és már nem a stagnáló, hanem a bővülő árbevételre számítók vannak többen: az előző negyedévi 34% helyett a cégek 45%-a számít 6% feletti bevétel-növekedésre, miközben 53%-ról 40%-ra csökkent a jelenlegi bevétel szinttel tervezők aránya.

a Te céged mekkora?

Nem mindegy, hogy mekkora vállalkozásról beszélünk, ugyanis a különböző méretű cégek árbevételnövekedési várakozásai ellentétes irányba mozdultak, és a várt értékek igen eltérőek. Jelenleg a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, árbevétel-várakozásaik több mint duplájára, 5,1%-ról 10,4%-ra emelkedtek. Ezzel szemben a középvállalkozásoknál 8,7%-ról 7,2%-ra csökkent a várt bevétel-növekedés nagysága. A kisvállalkozásoknál csupán kismértékű javulás történt, jelenleg 6,3%-os bővüléssel számolnak.

kis cég, nagy profit

Jó hír, hogy a hazai vállalkozások kiugró árbevétel-várakozásai az eredményvárakozásokban is tetten érhetők, ugyanis 3,5%-ról 5,1%-ra nőtt a várt profit mértéke. A nyereséget tekintve az látszik, hogy minél kisebb a cég, annál nagyobb eredményt valószínűsít. A mikrovállalkozások – e tekintetben is – a legoptimistábbak, várakozásaik közel a duplájára, 3,3%-ról 6,5%-ra ugrottak év elejéhez képest. A kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan eredménynövekedést valószínűsítenek (3,7%), míg a középvállalkozások csupán 2,5%-os profitnövekedést prognosztizálnak, ami erőteljes visszaesés az előző negyedévi 6,9%-hoz képest.

az ipar lehet a gazdaság húzóágazata

A méret mellett azt is érdemes megnézni, hogy mely szektorban működik az adott cég, hiszen ágazat szerint is komoly eltérések mutatkoznak a várt árbevétel-növekedés mértékében. Jelenleg az ipari cégek számítanak a leglátványosabb, 12,2%-os bővülésre, de a kereskedelem sincs nagyon lemaradva a 9%-os várakozással.A szolgáltató és a mezőgazdasági cégek azonban jóval az átlag alatti, 6,7% és 5,4%-os árbevétel-növekedéssel terveznek a következő egy év során. A profitvárakozásokat tekintve is hasonló kép rajzolódik ki: az ipari cégek vannak az élen (7,4%), őket a kereskedelmi cégek követik (5,4%), míg a szolgáltató és a mezőgazdasági vállalkozások kissé lemaradva, közel azonos mértékű – 3,9% és 3,7% – eredménynövekedést várnak az előttünk álló egy évben.