mi is az a faktorálás?

Minden vállalkozás életében előfordulhat olyan helyzet, hogy a bevételek még nem érkeznek meg, de az alvállalkozókat és beszállítókat már ki kell fizetni. Ha van olyan követelésünk, amely még nem járt le, és jó eséllyel befolyik, csak éppen hosszú a kialkudott fizetési határidő, akkor szóba jöhet a követelés faktorálása, vagyis eladása.

Beszéltünk már arról, hogy egy vállalkozás – legyen egészében szemlélve bármilyen sikeres is – könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy az aktuális bevételek nem elegendőek a kötelezettségek kifizetésére. Tipikusan ilyen helyzet lehet az, amikor egy nagy megrendelő – éppen azért mert nagy megrendelő – hosszú fizetési határidőt köt ki a szerződésben. Ez pedig egyáltalán nem ritka helyzet. Különösen a nagykereskedők szeretnek a vállalkozások szemével nézve lehetetlen hosszú, olykor 180 napot is meghaladó idejű fizetési feltételeket kialkudni maguknak. Csakhogy mi magunk nem tudunk a beszállítóink és az alvállalkozóink számára ilyen feltételeket diktálni, ezért gyakran előáll az az eset, hogy az elvégzett munka ára még nem folyt be, nekünk viszont már fizetni kell mindenkinek, aki ilyen vagy olyan módon részt vett a projektben.

Mivel esetünkben nem arról van szó, hogy egy vevő váratlanul nem fizet, hanem arról, hogy nagy valószínűséggel fizetni fog, csak éppen később, mint ami nekünk ideális lenne, ezért ez a helyzet előre kalkulálható. Ha arra készülünk, hogy hosszú fizetési határidővel kössünk szerződést valakivel, nem árt előre kalkulálni a vállalkozás kötelezettségeivel is. A hosszú vevői fizetési határidőből adódó fizetési nehézségek áthidalására jelenthet megoldást a faktoring. A faktoring lényege, hogy egy erre szakosodott cég még bőven a lejárat előtt megvásárolja tőlünk a partner adósságát. Így mi hamarabb jutunk pénzhez, és teljesíteni tudjuk lejáró követeléseinket. A faktorcég persze megfizetteti velünk a kockázatot, hiszen az adósságot nem a követeléssel megegyező értéken, hanem annál olcsóbban fogja megvenni. Hogy mennyivel olcsóbban, az javarészt a partner fizetőképességén, és annak banki megítélésén múlik: minél nagyobb, tőkeerősebb, megbízhatóbb a partner, annál nagyobb hányadát kaphatjuk meg a követelésnek előre, de az arány csak ritka esetben haladja meg a 90 százalékot, és könnyen beesik 70 százalék alá, ha a partnert a faktorcég nem tekinti jó adósnak. Mielőtt ilyen szerződést aláírnál, célszerű körülnézni a nyilvános cégadatbázisokban, amilyen a Nemzeti Cégtár, vagy az Opten. Ha ezekben a partner cégről, vagy annak tulajdonosairól negatív információkat találunk (végrehajtás, korábbi felszámolás a tulajdonosi körben, stb.), akkor jó, ha csak igen alacsony helyettesítési rátát remélünk a faktorcégektől, sőt az is előfordulhat, hogy egyenesen nemet mondanak a kérelmünkre. Ilyen céggel semmiképpen se írjunk alá hosszú határidejű fizetésről szóló szerződést.

Faktorcégből többféle van, lehet banki kötődésű, vagy banktól független társaság, de az nagyon fontos, hogy rendelkezzen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével.