Lízing: egy speciális finanszírozás

Nem lehet mindent megvenni – mondják gyakran a szülők a gyereknek, és így van ez az üzleti életben is. Van, vagy lehet olyan eszközigénye egy vállalkozásnak, amire az adott pillanatban nincs pénze. Ilyenkor folyamodhatunk hitelért a bankhoz, vagy érdeklődhetünk lízing termékek iránt is.

A vállalkozások rendszerint a bankhoz fordulnak hitelért, ha olyasvalamit akarnak megvenni, amire nincs pénzük. Ha olyan eszközt vásárolnál, aminek az avulása jól számítható, akkor érdemes fontolóra venned a lízing konstrukció alkalmazását is, mert előfordulhat, hogy összességében jobban jössz ki így.

A lízing lényege ugyanis, hogy – szemben a hitellel – a megvásárolt eszköz a lízingbe adó tulajdonában marad, és ez egyben a fedezet is számára, a lízingbe vevő csupán az adott eszköz használati jogát kapja meg a lízingdíjért cserébe. A bérbeadó így kisebb kockázatot vállal, mint egy hitelt nyújtó bank, hiszen a fedezetet bármikor, hosszas jogi procedúra nélkül értékesítheti. Ez persze fordítva is igaz: ha a lízingbe adónak kisebb a kockázata, mint a hitelező banknak, akkor a tied nagyobb, hiszen bármikor elvonhatják a fedezetet, ha elmaradsz a fizetéssel.

A lízingnek több fajtája van aszerint, hogy hogyan változik a lízingbe vett eszköz tulajdonjoga annak teljes élettartama alatt. A pénzügyi lízingnél az eszköz meghatározott ideig (ezt nevezzük a lízing esetében futamidőnek) a lízingbe adó tulajdona marad. Ez idő alatt a lízingbe vevő lízingdíjat fizet, és használja az eszközt. A futamidő lejártakor az eszköz ingyen, vagy egy ugyancsak előre meghatározott maradványértéken mindenképpen a lízingbe vevő tulajdonába kerül.

Más a helyzet nyílt végű lízingszerződésekkel. A futamidő itt is előre meghatározott, amiként a havonta fizetendő lízingdíj is, de a futamidő végén a lízingbe vevő dönthet arról, hogy az eszközt megvásárolja, vagy sem. A vásárlás egyik speciális esete a vevőkijelölés, amikor a lízingbe vevő megmondhatja, hogy a lízingbe adó kinek adja el az eszközt az előre megállapított maradványértéken.

Gépjármű lízingnél igencsak népszerű forma az operatív lízing. Ennek lényege, hogy a lízingelt eszköz a futamidő végén is a lízingbe adónál marad. Az operatív lízing emiatt leginkább egy bérleti szerződésre hasonlít, találkozhatsz is vele úgy is, mint tartós bérlet. További különbség az előző két lízing formához képest, hogy ebben a konstrukcióban a lízingbe adó gyakran átvállal a lízingbe vevőtől bizonyos üzemeltetési feladatokat is, aminek az árát beépíti a lízingdíjba. (Tipikusan ilyen üzemeltetési feladat a gépjárművek esetében a biztosítás.)

Ha lízingcéget keresel, fordulj a profikhoz. A bankok jellemzően külön cégbe szervezik ki ezt tevékenységet, tehát jó esélyed van rá, hogy a saját bankodnak is van lízingcége, vagy ajánl neked egy olyat, amivel szerződéses kapcsolatban áll. Könnyen lehet, hogy ezzel az intézménnyel jársz a legjobban, itt lesz a legegyszerűbb az ügyintézés, mert a lízingcég is szereti tudni, hogy kivel van dolga.