A cápa is csak ember – Fehér Gyula a legmeghatározóbb innovátor

Ha cápák közé merülünk, nem árt, ha többet tudunk róluk.

2014-ben a Google, a Financial Times, a Visegrad Fund és a Respublica Közép-Európa 100 legmeghatározóbb innovátora közé választotta.

Fehér Gyula kapitalistának vallja magát, aki szereti, ha egy befektetésnek van társadalmi-környezeti haszna, de a befektetései szigorúan „for profit” jellegűek, a jótékonyságot külön kezeli az üzlettől.

A 40 éves milliomos eredetileg jogásznak készült, de fel sem merült benne, hogy ezen a pályán helyezkedjen el. Az egyetem mellett egy fordítóirodában dolgozott és interneten munkát szervezett. Innen jött az ötlet, hogy létrehozza saját vállalkozását, külföldi IT projektek Magyarországról történő fejlesztésére. 2001-ben egy régi barátjával meg is alapították első cégüket.

Fehér Gyula személyisége, megjelenése és elképzelései formabontóak. Nem az a tipikus öltönyös, nyakkendős üzletember, így most épülő irodaházában sem lesz külön irodája és lelkes titkárnője, viszont lesznek színes babzsákok, játszósarkok, csocsóasztalok és a számára nélkülözhetetlen Túró Rudi automata is helyet kap.

Minden elképzelését valóra válthatja, hiszen ő alapította a Szilícium-völgyben világsikert elért Ustream videostreamelő oldalt két amerikai társával. A közös ötletelésből született Ustream lényege, hogy internetkapcsolattal, a számítógép képernyőjén keresztül sugárzott élőképet jelenítettek meg jó minőségben.

Idővel a cég legnagyobb részvényese a japán Softbank óriásvállalat lett, de a kisrészvényesek között olyan nevek is szerepeltek, mint Ashton Kutcher. A Ustream a világ első számú élő videóstreaming szolgáltatójává vált, többek között rajtuk keresztül közvetítették Barack Obama beiktatását. 2016-ban eladták a Ustreamet az IBM-nek, sajtóhírek szerint 150 millió dollárért. Ez volt eddig a legnagyobb magyar vonatkozású IT felvásárlási tranzakció.

2013 óta tagja és alapítója a Bridge Budapest Egyesületnek, amelynek célja, hogy példákkal és tudásátadással sikeressé és versenyképessé tegye a magyar vállalkozásokat a világpiacon.

Gyula most a Cápák között műsorában kamatoztatja tapasztalatait, és támogatja az eredeti ötletekre épülő vállalkozásokat. Lássuk, mely ötletek keltik fel az érdeklődését!