több éves csúcson a kkv-k beruházási szándéka

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint három és fél éves csúcson van a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 62%-a tervez valamilyen fejlesztést.

 

drámaian megugrottak az ingatlanberuházások

A következő egy év beruházásait elsősorban a gépek, berendezések (34%) és az informatikai fejlesztések (33%) pörgethetik fel. A gépjárműpark korszerűsítése (26%) stabilan tartja harmadik helyét, de egyre többen készülnek ingatlan beruházásokra is. Az ebben gondolkodó cégek aránya év elejéhez képest közel négyszeresére nőtt (19%). Úgy tűnik tehát, hogy még jobban felpöröghet az építőipar.

a középvállalkozások rendkívüli beruházási lázban égnek

A középvállalkozások körében igazi beruházási boom várható, ugyanis 73%-ról 91%-ra ugrott fejlesztési szándékuk. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 9 cég tervez valamilyen fejlesztést. A kisvállalkozásoknál is nőtt a beruházási hajlandóság, 53%-ról 66%-ra, miközben a mikrovállalkozások ennél visszafogottabban terveznek, 57%-ról 54%-ra mérséklődött a fejlesztési kedvük.

A különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek az átlagnál magasabb arányban készülnek fejleszteni (71%), miközben a többi szektor közel azonos mértékben terveznek beruházást. A szolgáltató szektorban ez az arány 60%, a kereskedelemben 58%, a mezőgazdaságban pedig 57%.