újra bizakodók a vállalkozások az uniós pályázatokkal kapcsolatban

A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index eredménye szerint kifejezetten pozitívak a cégek az uniós forrásokkal kapcsolatban.

A felmérésből kiderül, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődés a cégek részéről a pályázatok iránt: az elmúlt negyedévhez képest közel dupla annyi kkv találkozott mostanában olyan kiírással, amely érdekelheti a céget (28%), és növekedett az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok aránya is.

A kkv-k átlagosan 1,7 pályázatot nyújtottak be cégenként az elmúlt egy évben, szemben a korábban jellemző 1,4 értékhez képest.

 

a Te céged is reálisnak tartja uniós forrás elnyerését?

A pályázati források elnyeréséről is pozitívan vélekednek a cégek. Jelenleg tízből négy vállalkozás gondolja úgy, hogy uniós támogatáshoz juthat, ami jelentős előrelépés az előző negyedévhez képest, amikor tízből csupán három vállalkozás nyilatkozott így. Mindez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy idén élénken beindultak a pályázati kiírások.

Ha a különböző ágazatokat nézzük, viszonylag egységes kép rajzolódik ki az uniós pályázati esélyeket illetően. Továbbra is az agrárcégek tartják a legvalószínűbbnek, hogy uniós támogatáshoz jussanak, de jelentős javulás figyelhető meg a kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél is, miközben az ipari cégeknél nem változott ez az arány az előző negyedévhez képest.

gazdaságfejlesztésre felkészülni!

Az uniós pályázatok meghatározó részévé váltak a vállalkozások életének, beruházásainak, mivel sok cég az EU-s pályázati forrásoktól teszi függővé fejlesztéseit. Ezért is bír kiemelt jelentőséggel, hogy az előző ciklus 14%-a helyett, a jelenlegi, 2020-ig tartó költségvetési periódusban tervezetten a források 60%-a juthat gazdaságfejlesztésre. Ez nagymértékben hozzájárulhat a hazai vállalkozások versenyképességük növeléséhez.

tudj meg többet a K&H kkv bizalmi index kutatásról